Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Citroën C5 Aircross är en mjukis

Mer familjebil än terrängmonster.

Citroën väljer att visa sin senaste suv i Shanghai. Kineserna kommer också att få sina bilar levererade långt före oss.

Bilsalongen i Shanghai kokar som bäst och påminner oss om hur stort Kina är, och hur litet Sverige är. Till och med Europas stora drakar har övergivit oss och vänt sina ögon österut, där framtiden finns.

Så även Citroën, en del av den enorma PSA-gruppen som alldeles nyligen svalde stackars lilla tyska Opel. Citroën har valt att lansera sitt nya flaggskepp C5 Aircross, en slags suv, i Shanghai och därmed lämnat Europa i bakvattnet.

Så vad är C5 Aircross för någonting? Jo, Citroën har precis som koncernsyskonet Peugeot insett att bilar byggda på höjden är det som säljer just nu och därför ska allting som kastas ut på marknaden vara muskulöst och utstråla flanellskjorta, skäggstubb och fogsvans. Just det, jag pratar som suvar.

GM

Så vad är en suv egentligen?

Nu är det så klart inte fråga om något terränggående skogsmonster, utan en alldeles lagom familjebil med en lätt doft av skogsfrisk. Fyrhjulsdrift? Hihi, nej, även om Citroën lovar att det inom kort ska komma en hybridversion med elmotorer både fram och bak. Till dess får vi nöja oss med framhjulsdrift.

Det behöver naturligtvis inte vara fel, vilket provkörningen av Peugeot 3008 lärde oss i höstas. Tekniken lär i huvudsak vara densamma modellerna emellan och motormässigt kommer Citroën att initialt erbjuda bensinare på upp till 200 hästkrafter.

De första kunderna kommer att få sina bilar i höst. Tyvärr gäller det bara kunder i Kina. Här hemma på den lilla obetydliga pluttmarknaden Europa får vi vänta till slutet av 2018 innan de kan få njuta känslan bakom ratten i Citroën C5 Aircross.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com