Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

DS 7 Crossback är också en suv

Lyx att njuta från andra våningen.

När PSA-gruppens lyxmärke DS släpper sin senaste bil är den en suv. Tydligen finns det ingen ände på världens suv-hunger.

En gång i tiden, för väldigt, väldigt länge sedan, baserades alla bilar på artonhundratalets hästkärror. Tekniken kom från medeltiden och fjädringen bestod av betong.

Sedan kom Citroën DS och vände upp och ner på alla begrepp. Bakom den djärva formgivningen stod den italienske skulptören Flaminio Bertoni och självklart var det den genialiske flygplansingenjören André Lefèbvre som låg bakom idéerna som gjorde DS så stor, han som hade revolutionerat världen en gång tidigare med Citroën B11.

La Déesse, Gudinnan, bjöd på framtidens teknik i form av skivbromsar, servostyrning och halvautomatisk växellåda och flöt fram över vägen som en flygande matta tack vare sin gasvätskefjädring.

Reservhjulet utgjorde deformationszon.

Sedan lanserade Groupe PSA, där Citroën ingår, en serie DS-modeller som inte alls hade någonting att göra med den ursprungliga Gudinnan. I stället var 2000-talets DS-versioner flåshurtiga typer som försökte vara sportiga, med turbomotorer och tuffa dekaler.

Sedan gjorde DS sig av med Citroënnamnet helt och hållet för ett par år sedan och är nu ett eget märke som ska vara PSA-gruppens lyxbilsdivision.

Nu visas DS-märkets första suv och ”7” sägs balansera mellan komfort och stil. Vad nu det betyder. Hur som helst handlar det om en plattform ur PSA:s bygglåda som har försetts med så mycket lyx som nu fick plats och en rad olika motoralternativ. Här får man välja mellan bensinmotorer på upp till 225 hästkrafter eller dieslar på mellan 130 och 180 hästkrafter.

Dessutom finns en plug in-hybridversion som kombinerar en bensinmotor på 200 hästkrafter med elmotorer som ger en systemeffekt på totalt 300 hästkrafter. En av elmotorerna driver till och med på bakaxeln, så i någon mån är faktiskt DS 7 E-Tense, som modellen kallas, fyrhjulsdriven. För annars handlar DS precis som resten av PSA-gruppens modellprogram enkom om framhjulsdrift.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com