Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

DS 3 Crossback sticker ut från mängden

Ny suv kommer också med eldrift.

Franska DS presenterar en ny liten suv med intressant formgivning. Nästa år kommer den också som reodlad elbil.

Vår tids valmöjligheter är i princip oändliga. Nu är det inte bara vilken kvällstidning man ska plocka upp som vållar huvudbry, utan också vilket elavtal, mobilabonnemang, streamingtjänst eller bolåneinstitut som ska väljas. För att inte tala om vad man ska äta till middag; enkel falukorv duger inte längre.

Samma förhållanden råder i bilhallen. Nu ska man personalisera och anpassa sin bil efter eget huvud, så man får pricka för färgkombinationer och utrustningspaket tills man har en bil som inte är någon annan lik. Så när DS 3 Crossback lanseras kan man välja mellan tio olika karossfärger, tre olika takfärger, tio olika fälgalternativ och fem utrustningsnivåer: Montmartre, Bastille, Performance Line, Opera och Ravioli. Nej, förlåt. Rivoli.

Vad var det du sade om middag?

DS 3 Crossback är en ny liten suv från franska PSA-gruppens finbilsmärke DS och placerar sig därmed i samma marknadsfack som Seat Arona, Kia Stonic och för all del Citroën C3 Aircross. Eller kanske ska den jämföras med bilar som Audi Q2 och Mercedes-Benz GLA, med tanke på DS-emblemets premiumambitioner.

Vad som får DS 3 Crossback att sticka ut är mängden formelement. Motorhuven har markerade valkar, dörrstolparna har något slags uppstickande hajfena och strålkastarna är ser ut att ha ritats av två olika designteam. Snyggast är bilen kanske bakifrån, där man inte lagt till någonting bara för att störa ögat.

Formglädjen går igen på insidan där allting infattats i rombformer, från ventilationsutblås till knappsatser och instrument. Vill man kan man beställa nappaläder som sytts i samma rombformade mönster.

Tre bensinmotorer och två dieselmotorer i effektspannet 100–155 hästkrafter – den starkaste med åttaväxlad automatlåda – kommer att finnas tillgängliga vid lanseringen i början av nästa år. Men den största nyheten är att den också kommer i en helelektrisk version någon gång senare under året. DS 3 Crossback E-Tense har en elmotor på 136 hästkrafter och ett batteri som rymmer 50 kilowattimmar. Det ska räcka till över 30 mils körning enligt den nya, tuffare WLTP-körcykeln.

Så där fick man ytterligare alternativ att välja mellan: förbränningsmotor eller laddsladd. Livet som medborgare i 2000-talet kräver ständiga beslut.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com