Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ferrari SP38 sätter fart på fantasin

Skräddarsydd kaross byggs i ett enda exemplar.

När du tröttnat på att se ut som alla andra finns alltid Ferrari till hands. De skräddarsyr gärna någonting unikt.

Personalisering, som är en något tafatt översättning från engelskans ”personalize”, är en trend som växer sig allt starkare. Särskilt gäller det när man ska köpa bil. Det ska väljas kulörer och utrustningspaket och klädselvarianter och tak i kontrasterande färg. Extra kromlister och fälgar med fler ekrar är förstås ett måste, liksom LED-strålkastare och shiatsumassage i stolarna.

Men allt det där är förstås bara vad man kan få direkt från konfektionskatalogen. De lite mer exklusiva bilbutikerna skräddarsyr din bil så att den ska passa just dig. Kanske vill du ha en alldeles speciell metalliclack, eller stolsklädsel av näbbdjursnappa.

Glöm det!

Ändå inte unikt nog? Ingen fara, Ferrari har lösningen. Den italienska sportbilstillverkaren har nämligen någonting de kallar ett ”One Off”-program och förstår att du inte är nöjd med att sitta omgiven av utterpäls när bilens plåtbitar fortfarande är de samma som hos alla andra nere på miljardärsklubben. Om du vet vad du vill ha, och har plånboken att backa upp dina önskemål med, kan Ferrari uppfylla dina önskningar.

Då kan det bli som SP38. Den är resultatet av en kund som önskade sig en Ferrari som ingen annan. Med en Ferrari 488 GTB som utgångsmaterial snickrade Ferrari ihop en helt ny kaross, något som inte är gjort i en handvändning.

Ferrari

För 488 ser ju sååå 2017 ut.

Proportionerna är inte alldeles olika dem hos Ferrari J50, en annan specialare vi fick för halvtannat år sedan. Strålkastarna är diskreta, liksom de små luftintagen på sidorna som leder luft till laddluftkylarna. Någon bakruta i egentlig mening finns inte, bara en modern tolkning av 70-talets hönstrappa.

Och ja, om du måste fråga vad den kostar har du inte råd. Men om du har det (och alltså inte behöver fråga), och är en tillräckligt bra kund i Ferraris ögon, kan du också be de banka ihop någonting unikt åt just dig. Frågan är bara vad.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com