Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Unik Ferrari är jordens ladufynd

Enda Daytona som fick aluminiumkaross och regplåtar.

Efter att ha varit dold i nästan 40 år har en unik Ferrari sett dagens ljus igen. Nu har du chansen att slå till på auktion.

Vid Floridas Atlantkust, norr om Cape Canaveral, ligger småstaden Daytona Beach och vakar över en fyra mil lång sandstrand där stringbikinis är förbjudna men bilkörning tillåten. Just möjligheten att få rulla ut på den välpackade sanden har gjort Daytona till ett motorsportens Mecka.

Här har världen sett hastighetsrekord krossas och andra försök grusats när Daytona krävt sina offer. När Nascarserien tröttnat på tidvattnets nycker byggdes Daytona International Speedway, en enorm fortåkaranläggning där bara innerplan mäter 79 hektar.

Här har man också sedan sextiotalet kört det prestigefulla sportvagnsloppet Daytona 24-timmars och 1967 tog Ferrari en trippelseger, som en gruvlig hämnd för Fords dominans i Le Mans året innan.

Ferrari S.p.A.

Och deras 330P var inte direkt ful heller.

Så när Ferrari lanserade sin nya superbil 365 GTB/4, en mäktig frontmotorvagn som markerade revir mot mittmotoruppkomlingen Lamborghini Miura, året därpå döpte motorpressen den kvickt till ”Daytona”. Historien skulle också ge Ferrari rätt – Daytona skulle komma att tillverkas i nästan dubbelt så många exemplar som Lamborghinis debattinlägg.

Kanske berodde det på Enzo Ferraris passion för motorsport. Där Lamborghini aldrig såg en mållinje skickade Ferrari regelmässigt ut med mesta man producerade på bana och Daytona var inget undantag. Femton tävlingsbilar byggdes med aluminiumkaross och med tre klassegrar i Le Mans under bältet gjorde de sitt jobb väl. Faktum är att man också tog en annan klasseger så sent som 1979, sex år efter att tillverkningen upphört – på Daytona!

Men man byggde faktiskt ytterligare en aluminiumbil, en enda som fick skinnstolar och fönsterhissar precis som standardbilarna, gavs registreringsplåtar och såldes vidare till en kund i Bologna. Ett unikum alltså och en helig graal i Ferrarikretsar. När den sedan såldes till Japan och försvann in i allt dunklare dimmor frågade sig allt fler om aluminiumbilen var en myt. I närmare fyrtio år var den mer eller mindre försvunnen, förmodad att finnas men sedd av ingen.

Man vet ju hur såna där UFO-spanare är.

Men den finns på riktigt, för nu har den dykt upp i katalogen inför RM Sotheby’s stundande auktion på Ferraris hemmaplan i Maranello. Enligt beskrivningen ska den vara i ett skick som anstår ett ladufynd, men ändå så pass välbevarat att den ska vara möjlig att återställa till sitt ursprungliga skick utan alltför stora åthävor.

Vilket naturligtvis är precis vad som kommer att hända. En välbeställd samlare kommer att lägga ett bud på motsvarande 15-20 miljoner kronor och sedan lämna in nyförvärvet till någon välrenommerad bilstädare, innan den ställs undan i ännu ett garage långt från allmänhetens plirande blickar.

Varför man nu skulle vilja göra det. Patinan är underbar. Se på den, och tänk dig hur underbart det skulle vara att repa liv i alla tolv cylindrarna och blåsa dammet från karossen på naturlig väg.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com