Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW M1 är årets ladufynd

Dammig superbil med 739 mil på mätaren funnen i Italien

BMW M1 var Münchens första och sista superbil. Ett exemplar har hållit sig undan klåfingrar och vägsalt under de senaste 34 åren.

Paul Bracq njuter numera sitt otium som domare i diverse concours-tävlingar, vilket kanske inte är så underligt. Hans penna har ritat det mesta som han numera är satt att bedöma.

Efter en lång karriär som chef för Mercedes-Benz designstudio utsågs han 1970 till designchef hos det spirande bilbolaget BMW. Ett av hans första uppdrag var att rita någonting spektakulärt till 1972 år olympiska spel i München. Och det gjorde han.

BMW Turbo är inte bara en kilformad sportbil utan också en pil som visar riktningen för BMW:s formspråk för de kommande decennierna. Former och proportioner känns igen från BMW Z1 och 850 – och så klart märkets enda riktiga superbil, M1.

Fast BMW Turbo hade ballare dörrar.

BMW Group

Fast BMW Turbo hade ballare dörrar.

Äran för M1:s former har tillskrivits Giorgetto Giugiaro, men vi ser ju alla att Giugiaro blott kalkerat Bracqs fantastiska fantasifoster. Nåväl, BMW M1 tillkom som en dröm att ge Porsche spö i sportvagnsracing och för ändamålet behövde BMW bygga fyrahundra bilar för att modellen skulle homologeras i Grupp 4.

Uppdraget att konstruera och tillverka bilen gick till italienska Lamborghini, men italienarna hade fullt upp med att ha ont om pengar så samarbetet gick i stöpet. I stället blev det cabrioletspecialisterna Baur i Stuttgart som till slut fick ta hand om monteringen. När tillverkningen upphörde 1981 hade man under tre års tid lyckats skruva ihop drygt 450 exemplar av BMW M1, och en av bilarna kördes ner till Italien, rullade runt något år och ställdes sedan undan i ett garage för att samla damm i 34 år.

Nu har den tyska försäljningsfirman Mint Classics, som specialiserat sig på unika BMW-modeller, grävt fram den grånade superbilen ur gömmorna och planerar att göra sig en hacka på den. Men inte förrän efter den har fått en ordentlig avduschning.

Med blott 739 mil på mätaren lär tyskarna kunna få en ordentlig slant för besväret när de väl hittar en köpare till den unika bilen. Än så länge står den på originaldäcken från 1980 – Pirelli P7, vilket du så klart kände igen – och den lär behöva ett oljebyte och lite till innan maskinen tillåts vakna till liv igen.

Men hur gick det då med den ursprungliga idén att ge Porsche på tafsen? Nja, av Grupp 4 blev det inte så mycket, en sjätteplats i Le Mans 1979 noterades, och i stället startade BMW Motorsport en entypsserie kallad Procar BMW M1 Championship som en supportserie till Formel 1.

Andy Warhol fick kludda ner en av racerbilarna.

BMW Group

Andy Warhol fick kludda ner en av racerbilarna.

Procar-serien minns vi inte bara för att stora namn som Niki Lauda och Nelson Piquet vann mästerskap, utan också för att en av deltävlingarna kördes som ett välgörenhetsevenemang till förmån för del framlidne Formel 1-föraren Gunnar Nilssons cancerfond.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com