Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ferrari LaFerrari nummer 500 såld för rekordsumma

Pengarna går till återuppbyggnaden av jordbävningsdrabbad stad i Italien

När Italien skakades av en förödande jordbävning byggde Ferrari en extra LaFerrari och skänkte bort till förmån för återuppbyggnaden. Nu vet vi hur mycket bilen inbringade.

Den 24 augusti skälvde marken i Umbriens sydöstra hörn, alldeles på gränsen till Marche. Husen rasade i Amatrice och stadens borgmästare begrät förödelsen: ”Amatrice finns inte här längre, halva staden är förstörd.” Kyrkor och museer föll samman, kulturskatter förverkades och hundratals människor gick under.

En och annan bil gick åt också.

En och annan bil gick åt också.

Medan efterskalven fortfarande satte skräck i befolkningen gick sportbilstillverkaren Ferrari ut och förklarade att de skulle sätta samman ett extra exemplar av hyperhybriden LaFerrari, en modell som egentligen hade slutat tillverkas efter den stipulerade serien om 499 exemplar.

Sedan skulle Ferrari LaFerrari nummer 500 auktioneras ut till förmån för återuppbyggnaden efter skalvet i Amatrice. Så har nu skett i samband med Ferraris Finali Mondiali-evenemang på Daytona International Speedway den gångna helgen.

De överlevande i Amatrice kan glädja sig åt resultatet. LaFerrari nummmer 500 slog rekord och blev med en försäljningssumma på sju miljoner dollar, motsvarande ca 65 miljoner svenska kronor, den dyraste bilen från 2000-talet någonsin som sålts på auktion.

LaFerrari nummer 500 skiljer sig subtilt från sina 499 syskon. Bland annat har den fått en liten italiensk flagga i nosen och en plakett i passagerarutrymmet som markerar vad det är som är speciellt med just den här bilen.

Foto: Ferrari S.p.A., terremocentroitalia/Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com