Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ford GT '66 Heritage Edition firar segrar i Le Mans

Årets segrare i GTE-klassen vinkar till 1966 års skräll

Nya Ford GT uppvaktades varmt av Ferrari 488 i årets upplaga av 24-timmars på Le Mans men kunde hålla undan hela vägen i mål. Segern i GTE-klassen var en påminnelse om Fords seger 1966. Det har amerikanerna tagit vara på.

Med Carroll Shelby som drivande kraft hade Ford äntligen fått fason på sin GT40. Med åtta fabriksbilar och fem fjolårsvagnar skulle Ferrari äntligen sättas på plats. Till det årets upplaga hade en sjulitersmotor med ursprung i Ford Galaxie hittat ner bakom kabinen, i stället för den 4,7-litersmaskin som inte hade räckt till de tidigare åren.

Så på det tredje försöket, efter två svidande nederlag, tog Ford en trippelseger i Le Mans 1966, med Chris Amon och Bruce McLaren bakom spakarna i den vinnande bilen. Ferrari var tillintetgjorda. Henry Ford II hade satt Enzo Ferrari på plats.

Så här såg Enzo Ferraris mardrömmar ut.

Ford Motor Company

Rätt verktyg för att tvåla till uppstudsiga italienare.

I år, fyrtio år senare, upprepade Ford bedriften på sätt och vis. I GTE-klassen, där bilarna åtminstone hjälpligt påminner om någonting du kan köpa hos din bilhandlare, tog Ford tidigt kommandot och lyckades hålla en irriterade snabb Ferrari 488 bakom sig ända in i mål. Det firar förstås Ford.

Ford GT ’66 Heritage Edition har klätts i samma skrud som -66 års segrarekipage. Svart lack, fartränder i silver och snitsigt utformade nummercirklar på dörrarna speglar skamlöst Amons och McLarens vinnarbil. Helsmidda 20-tumsfälgar i guldfärg knyter ihop stylingsäcken. Detaljarbetet går igen på insidan, med effekter i blått och guld. Heritage Edition kommer att säljas i begränsad upplaga som 2017 års modell.

Foto: Ford
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com