Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

24-timmarkriget mellan Ferrari och Ford ger gåshud

Trailer lockar med sextiotalets kamp om segern i Le Mans

Ford försökte köpa Ferrari, men Enzo gav amerikanerna kalla handen. Det var starten på en kamp mellan de båda märkena som skulle skapa legender.

Inte på något vis skulle detta vara den första dokumentären om rivaliteten mellan Ferrari och Ford på sextiotalet. Men trailern ger gåshud så vi delar med oss av den ändå.

På det tidiga sextiotalet dominerade Ferrari arenan för GT-racing. Intressant, tänkte Ford som då inte hade någon egentlig motorsportverksamhet och försökte förhandla sig till att köpa den italienska sportbilstillverkaren.

Men förhandlingar och överenskommelser utmynnade i ingenting och Enzo Ferrari gav till sist amerikanerna silkessnöret. Henry Ford II lär ha varit rasande och i ren affekt beslutat att slå Ferrari där det gjorde som ondast: 24-timmars på Le Mans.

Sextiotalet var mittmotorerans gryning.

Sextiotalet var mittmotorerans gryning.

Det skulle till slut bli Chris Amon och Bruce McLaren som under Carroll Shelbys ledning punkterade Ferraris segersvit. Deras verktyg: Ford GT40, med den sju liter stora FE-motorn från jättebilen Ford Galaxie bakom ryggen. Henry Ford II var på plats och log i mjugg. Enzo Ferrari gnisslade tänder. Ford skapade historia.

Det är väl ungefär vad dokumentärfilmen The 24 Hour War handlar om, av trailern att döma.

Foto: BestTrailers/Youtube
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com