Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ferrari Portofino ersätter California

Mer flås och mindre blås i Ferraris senaste.

Namnet hämtas från hemmaplan när Ferrari förnyar sin instegsmodell. Portofino ska vara lättare, snabbare och mer bekväm.

Klart att Kalifornien inte gav rätt associationer. Även om namnet klingade vackert på sextiotalets muskelbilar från Maranello gav det inte rätt konnotationer i våra dagar. Rullskridskostränder och trängselboulevarder är knappast vad Ferrari vill förknippas med och när California ömsar skinn hämtar man namnkonventionerna hemifrån.

Hamnstaden Portofino sätter punkt för den italienska rivieran, Liguriens soldränkta kuststräcka där det fina folket flockas. Och mellan lustjakten i hamnen och parfymbutiken i centrum åker man knappast någon gammal Volvo. Nej, helst har man himlen som tak och någonting dyrt som emblem.

Volvo Cars

Nope.

Perfekt, tänkte Ferrari och döpte om sin instegsmodell efter jetsetresmålet. Det var så klart inte det enda de gjorde, utan Ferrari Portofino är en förfining av California på flera punkter. Till att börja med har motorn vässats till 600 hästkrafter jämt, med hjälp av ny form på insug och grenrör.

Bottenplattan har fått en översyn och ska vara mer vridstyv än tidigare, trots att vikten har sänkts. Ferrari Portofino och också fått låna den elektroniska differentialbromsen från sina storasyskon och styrningen, nu med elservo, har gjorts ett korn eller två mer direktverkande.

Och även om proportionerna, med det uppfällbara plåttaket, känns bekanta är plåtpanelerna nya. Fronten är stabbigare och sidoformerna mer skulpterade. Baklamporna har placerats längre isär och Ferrari säger att förändringarna gör att Portofina klyver luften effektivare än sin föregångare. Men inte hur mycket.

En omarbetad inredning ska göra resan mindre ansträngande för de resande, i synnerhet vad gäller turbulens. Ett nytt vindskydd ska nämligen göra livet lättare både vad gäller nackdrag och buller – för vi tyckte ju så synd om de stackars åkande i California.

Ferrari S.p.A.

Eller hur?

Vi får veta mer om nya Ferrari Portofino när den begår sin officiella premiär på bilsalongen i Frankfurt om någon månad. Men räkna i alla fall med att den inte kommer att sjunka i pris jämfört med tidigare.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com