Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nej, du får inte köpa en rosa Ferrari

Färgen förbjuden från kulörkartan.

Om du undrar varför det finns så få rosa Ferrari så finns det en förklaring. Fabriken vägrar sälja rosa bilar.

Först sade vi ljusrött, tills Svenska Akademiens ordbok år 1808 presenterade ordet skär, då med stavningen chair, men i våra dagar är det nog vanligare att vi säger rosa. Japanerna förknippar färgen med våren och dess körsbärsblommor, medan hippies förmodligen drar paralleller med elefanter.

Även i bilvärlden är rosa en kulör med renommé. Lady Penelopes FAB 1 var en ren bildröm på sex hjul och inte fanken sjöng Bruce Springsteen om en brun Buick. Nu har till och med Formel 1-teamet Force India anammat rosornas färg.

Force India

Låt skämten hagla.

Men Ferrari, de skulle inte kunna tänka sig att låta en kund beställa sin bil i rosa. Till den australiensiska nyhetssajten news.com.au säger VD:n för Ferrari Australasia, Herbert Appleroth, att det är en märkesregel. ”Inget rosa. Inga Pokémon-Ferrari.”

Sedan kopplar han på pressfiltret och fyller i med ursäkter om att det finns färger, mer nä bara rosa, som inte är en del av Ferraris DNA och att de kanske passar andra bilmärken bättre.

Men det går ju att lösa det med. Om nu Ferrari inte vill sälja en rosa bil, kan man ju köpa en i den vanligaste kulören, röd, och ställa den i solen tills den bleknat. Problemet löst!

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com