Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Påsken signalerar däckbytardags

Dubbdäck förbjudna efter 15 april.

Snart är det dags att lägga på sommardäck. Från och med den 15 april är det till och med förbjudet att köra med dubbdäck.

Det börjar dra ihop sig till däckbyte och åtminstone i vissa delar av landet skiner solen så ivrigt att påskhelgen bjuder på ett alldeles utmärkt tillfälle att slänga på sommardäcken. Från och med den 15 april är det till och med förbjudet att köra med dubbdäck, åtminstone så länge det inte råder vinterväglag och det är polisen som bestämmer vilket väglag som råder.

Kör du dubbfritt, allså på M+S-märkta friktionsdäck, får du förstås köra vidare även efter den 15 april, men oavsett hur lagligt det är, är det inte särskilt smart. Friktionsdäck har en gummiblandning om inte gillar värme och ett mönster som hellre greppar om snö än skyfflar vatten i regn. Så byt. Och glöm inte att efterdra muttrarna efter en vecka eller två när du skruvat på sommardäcken. Kolla lufttrycket också.

US Air Force

En momentnyckel kan vara bra att ha till hands.

Sedan spolar du av vinterdäcken och stoppar undan dem i garaget. Vare sig fälgar eller däck mår bra av att stå insaltade över sommaren. Inte heller gillar de solljus, så låt dem inte ligga ute.

Fast du har förstås ett däckhotell som sköter om både byte och förvaring. Nåväl, det är i alla fall dags att slå dem in signal och boka in ett byte. Du behöver inte tacka för påminnelsen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com