Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Måste samtliga däck på en personbil vara av samma typ?

Frågor och svar om dina däck

Större
Stäng
  • Samtliga däck måste vara av samma typ.
    Samtliga däck måste vara av samma typ.
  • Samtliga däck måste vara av samma typ.

Har du fortfarande inte skruvat på vinterdäcken? Här kommer några vanliga frågor och svar som dyker upp i vinterdäckstider.

I samband med att vintern stövlade in över landet dök frågorna upp på redaktionen. När måste man ha vinterdäck? Är allvädersdäck samma sak som vinterdäck? Och frågan som förbryllade oss mest: måste samtliga däck på en personbil vara av samma typ? Vi ska ge oss på att räta ut några frågetecken.

Först och främst om däcktyper: Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Antingen kör man med dubbdäck, eller så kör man med dubbfria däck.

Om du får punktering och reservhjulet är ett sommardäck och övriga däck är dubbdäck, får du bara köra med hjulet tills dubbdäcket hunnit lagas.

Om du kör med släpvagn kan det vara värt att notera följande också: om bilen har dubbdäck måste släpet ha dubbdäck. Däremot kan du behålla dubbdäcken på släpvagnen även om du byter till odubbat på dragbilen.

Dubbdäck är tillåtna under perioden 1 oktober till 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Dubbfria vinterdäck, även kallade friktionsdäck, ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och är märkta med M och S. Dessa får användas under hela året, men rekommenderas inte för sommarkörning.

Måste samtliga däck på en personbil vara av samma typ?

Vad räknas det här som då?

Sommardäck får inte användas under perioden 1 december till 31 mars om vinterväglag råder. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

På Transportstyrelsens hemsida finns mer information om vinterdäck och vilka regler och undantag som gäller för däck i allmänhet. Glöm inte att efterdra hjulmuttrarna, så att du inte drabbas av några obehagliga överraskningar.

Foto: Volvo Cars, US Marine Corps
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com