Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Det ska du tänka på när du byter till sommardäck

Finns ett antal saker att tänka på

Större
Stäng
 • Foto: Pixabay
  Foto: Pixabay
 • Foto: Pixabay

Nu börjar det bli dags att ta av vinterdäcken och byta till sommardäck. Men det finns ett par saker man behöver tänka på.

Om drygt två veckor, 15 april, ska dubbdäcken vara borta från bilen, såvida det inte råder vinterväglag. Det är många som tycker det är svårt att hålla koll på vilka datum som gäller för däcksbytet, och det brukar medföra långa köer runt 15 april, för att inte riskera böter, och tids nog även utsätta sig för säkerhetsrisker genom att ha vinterdäck på ett torrt och varmt väglag. 

Enligt siffror från Trygg-Hansa så lossar enligt uppskattningar mellan 100 och 150 hjul varje år på bolagets försäkrade personbilar. Det är potentiellt livsfarligt om däcken lossnar i hög fart på en motorväg. För att det inte ska inträffa är efterdragning på hjulbultarna avgörande. 

– Däck som lossnar är en direkt konsekvens av att personer glömmer bort efterdragningen. Att efterdra hjulbultarna är enkelt och behöver bara göras en gång cirka fem till tio mils körning efter däckbytet. Använd ett fälgkors eller ännu bättre, en momentnyckel. Är man osäker kan man alltid ta hjälp av en verkstad, säger Mattias Pössl, motorexpert på Trygg-Hansa.

LÄS MER: Så farliga är vinterdäck på sommaren

En annan sak som är viktig att tänka på, är de odubbade vinterdäcken. 

– Eftersom det inte är olagligt att köra med odubbade vinterdäck året runt så väljer vissa att inte byta ut sina däck av bekvämliga skäl, vilket jag avråder direkt ifrån. Det kan vara direkt livsfarligt eftersom vinterdäckens konstruktion har en mjukare gummiblandning vilket gör att bromssträckan blir betydligt längre och greppet sämre, säger Mattias Pössl.

En viktig funktion är rätt mönsterdjup för att förhindra vattenplaning på våta vägar. För att däcken ska ge bra friktion, så ska sommardäcken enligt lag ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, men helst mer. Är mönsterdjupet för lite kan vattenplaning även inträffa i låga hastigheter.

Kan man se snö, frost, snömodd eller is på vägen råder vinterväglag. Det är polisen som avgör om det är sån väglag på platsen där man befinner sig. Råder vinterväglag, ska bilen ha vinterdäck, med eller utan dubb, från 1 december till 31 mars. Dubbdäck får användas från 1 oktober till 15 april, men vid vinterväglag kan de även användas en annan tid.

Trygg-Hansas bästa däckbytartips:

 • Kontrollera lufttrycket
  Att du har rätt lufttryck i däcken sparar inte bara bränsle, utan påverkar också däckens livslängd. Kom också ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar. Rätt lufttryck är också viktigt för att kunna hantera bilen rätt i en kritisk situation.
 • Lyft bilen rätt
  Använd gärna garagedomkraft och pallbock, men innan du lyfter bilen ska du först kontrollera var bilens lyftpunkter sitter, du finner svaret i bilens instruktionsbok. Bilen måste stå helt plant med en växel ilagd och handbromsen åtdragen, innan du sätter igång arbetet.
 • Se till att däcken inte är för slitna
  Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det gärna vara mer. För sommardäcken räcker däremot ett mönsterdjup på 1,6 millimeter, men liksom för sommardäcken bör mönsterdjupet vara större av säkerhetsskäl. Säkerställ även att däcken inte har så kallade torrsprickor eller andra synliga skador, då kan du behöva byta dina däck trots bra mönsterdjup.
 • Sätt de bästa däcken bak
  Oavsett om du har en fram- eller bakhjulsdriven bil bör de bästa däcken, med andra ord de som har störst mönsterdjup eller dubbutstick, sättas bak på bilen. Detta då det minskar risken för sladd när du svänger eller bromsar.
 • Är du osäker – anlita ett proffs
  Om du är det minsta osäker på hur du byter däck på ett korrekt sätt, bör du vända dig till en verkstad eller däckfirma. De kan även hjälpa dig med förvaring av däck.
 • Förvara däcken rätt
  Om du förvarar däcken hemma, tänk på att undvika hög värme och solljus. Om däcken sitter på fälg ska de staplas eller hängas upp, medan lösa däck ska stå upp med slitbanan mot underlaget och helst roteras en gång i månaden.
 • Kom ihåg att efterdra hjulbultarna
  Oavsett om du bytt däcken själv eller låtit någon annan göra det, är det viktigt att du efter några mils körning efterdrar hjulbultarna. Använd ett fälgkors eller allra helst en momentnyckel, så riskerar du inte att dra för löst eller för hårt. Rätt åtdragningsmoment för just dina hjulbultar hittar du i instruktionsboken. Är du osäker är det alltid bäst att låta en verkstad göra jobbet.

Källa: Trygg-Hansa 

LÄS ÄVEN: Volkswagen Taigo kommer till Europa nästa år – med förbränningsmotor

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com