Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Dags att byta till sommardäck

Detta ska du tänka på.

Från och med söndag kommer det att vara förbjudet att köra med dubbdäck. Detta behöver du tänka på inför däckbytet.

Vinterdäckssäsongen går mot sitt slut. På lördag, den 15 april, är sista dagen som dubbdäck är tillåtna, åtminstone så länge det inte råder vinterväglag. Så på söndag gör du klokt i att inte låta små piggar smattra mot asfalt.

Har du dubbfria vinterdäck, så kallade friktionsdäck, är livet lite lättare för ingen kommer att ge dig böter för dem. Men oavsett laglighet är det inte särskilt lämpligt att åka med vinterdäck på sommaren. Gummiblandningen är för mjuk och mönstret dåligt anpassat för sommarvägarnas olika utmaningar.

Både kurv- och bromsgrepp är sämre på torr varm asfalt och våtgreppet är det ännu sämre beställt med. Ett vinterdäck är utformat för att greppa snö, inte skyffla undan vatten. Så byt.

Bytbil

Mutterpicka och medhjälpare är att föredra.

När du gör det, passa på att spola av däck och fälgar innan du stället undan dem i garaget eller källarförrådet. Vare sig fälgar eller däck är särskilt förtjusta i allt salt från vintervägen och gör man inte rent kommer fälgarna att korrodera. Gummit är också sådär lite allmänt reaktivt och salt såväl som rengöringsmedel kan förändra däckens egenskaper.

Sedan ska de förvaras mörkt, svalt och torrt. Ultraviolett ljus och ozon påverkar gummit så att det blir hårt och spricker. Vinterdäck, med sin mjukare gummiblandning, är känsligare än vanliga sommardäck. Bäst gillar däck att sitta kvar på sina fälgar och förvaras hängande, väl avskilt från omvärldens stress.

Struntprat. Mina däck mår bäst av att vara ute.

Sedan ska du förstås kontrollera sommardäcken innan du skruvar fast dem på bilen. Mönsterdjupet ska under inga omständigheter understiga lagstadgade 1,6 mm på minst 75% av slitbanans bredd – men de flesta experter brukar rekommendera byte om mönsterdjupet understiger 3 mm.

Dra åt med lämpligt åtdragningsmoment – inte för löst och inte för hårt. Sedan efterdrar du efter en vecka eller två, i alla fall om däcken ligger på aluminiumfälgar (och det gör de ju).

Var däcken ojämnt slitna kan det vara läge att kolla hjulinställningarna. Och glöm inte att pumpa upp däcken till rätt tryck, annars kommer varken vägegenskaper eller bränsleförbrukning att motsvara förväntningarna. Sedan återstår bara att köra så det ryker.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com