Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Många glömmer efterdragning – riskerar allvarliga olyckor

Dessutom visar statistik att fyra av tio inte har koll på vinterdäck

Enligt en undersökning vet fyra av tio inte mellan vilka datum som bilen ska ha vinterdäck. Många väntar med att byta däck fram tills 1 december, då man enligt lag måste ha vinterdäck om det råder vinterväglag. Dessutom glömmer många att efterdra hjulbultarna vilket kan leda till allvarliga olyckor. 

Nu när det är höst blir det mörkare och temperaturen sjunker. Därmed är det dags att ta fram vinterdäcken. Men enligt en undersökning från Trygg-hansa vet enbart fyra av tio när vilka datum bilen ska ha vinterdäck. Dessutom är det många som väntar tills 1 december med att byta däcken. 

Ofta resulterar det i långa köer till firmorna som byter däck, sista minuten-priser. I värsta fall leder det till  allvarliga trafikolyckor. Många glömmer även att efterdra hjulbultarna efter några mils körning. Det är ett misstag som gör att hjulen lossnar för mellan 100 och 150 av Trygg-Hansas kunder varje år. 

– Att efterdra hjulbultarna efter fem till tio mils körning är en viktig och enkel åtgärd för att undvika livsfarliga olyckor. Det behöver bara göras en gång med hjälp av ett fälgkors eller ännu hellre en momentnyckel. Är du osäker på hur du gör kan du alltid kontakta en verkstad, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

LÄS MER: Här är bästa vinterdäcken 2020

Många använder allround-däck året runt men trots namnet kan de utgöra en säkerhetsrisk. Efter 1 december är både dubbade och odubbade vinterdäck, samt allrounddäck med markering M och S (Mud & Snow) godkända. 

Även på vintern är det viktigt att hålla avstånd till alla som rör sig i trafiken, både gångtrafikanter och andra bilar. Bromssträckan är längre och risken för sladd är större när vinterväglag råder. 

Sju däckbytartips

  • Kom ihåg att efterdra hjulbultarna. Oavsett om man bytt däcken själv eller låtit någon annan göra det är det viktigt att man efter några mils körning efterdrar hjulbultarna. Använd ett fälgkors eller ännu hellre en momentnyckel, så att du inte drar för löst. Är du osäker är det alltid bäst att låta en verkstad efterdra däcken.
  • Sätt de bästa däcken bak. Oavsett om du har en fram- eller bakhjulsdriven bil bör de bästa däcken, med andra ord de som har störst mönsterdjup eller dubbutstick, sättas bak på bilen. Detta minskar risken för sladd när du svänger eller bromsar.
  • Se till att däcken inte är för slitna. Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det gärna vara mer. För sommardäcken räcker ett mönsterdjup på 1,6 millimeter.
  • Kontrollera lufttrycket. Rätt lufttryck i däcken sparar inte bara bränsle utan påverkar också däckens livslängd. Kom också ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar.
  • Använd rätt verktyg. Använd gärna garagedomkraft och pallbock, men kontrollera först var bilens lyftpunkter är. Säkerställ att din bil står på ett plant underlag med en växel ilagd och handbromsen åtdragen, innan du sätter igång arbetet.
  • Är du osäker – anlita ett proffs. Om du är det minsta osäker på hur du byter däck på ett korrekt sätt, bör du vända dig till en verkstad eller däckfirma. De kan även förvara dina däck tills det är dags att byta igen.
  • Förvara däcken rätt. Om du förvarar däcken hemma, tänk på att inte utsätta dem för hög värme och solljus. Om däcken sitter på fälg ska de staplas eller hängas upp, medan lösa däck ska stå upp med slitbanan mot underlaget och helst roteras en gång i månaden. 

Källa: Trygg-Hansa

LÄS ÄVEN: Så många fler män än kvinnor gör däckbytena i svenska hem

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com