Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så många fler män än kvinnor gör däckbytena i svenska hem

Ny undersökning undersöker genusaspekten i däckbytar-rollen

Nio av tio som byter däcken hemma är män.
Det visar en undersökning som ABS Wheels har gjort där 20 000 svenska bilister tillfrågats.
– Det är 2020 och däckbranschen verkar inte förändras så mycket vad gäller jämställdheten, säger Andie Lahdo, vd på ABS Wheels.

Att män oftare tar på sig däckbytet än kvinnor är nog en relativt vanlig uppfattning om fördelningen. Men det är inte så ofta som skillnaden visas svart på vitt.

ABS Wheels senaste undersökning visar dock att nio av tio som byter däcken i de svenska hushållen är män. Siffrorna kommer från en enkätundersökning som gjorts nu under sensommaren där mer än 20 000 svenska bilister tillfrågats.

Syftet ska ha varit att undersöka genusfrågan i den svenska däckbranschen.

– Michelin gjorde en stor undersökning 2014 som visade redan då att majoriteten som skötte däckbytet var män. Sex år senare är det nästan samma siffror, i alla fall om man lyssnar på de kunder och återförsäljare som svarat på enkäten, säger Andie Lahdo, vd på ABS Wheels, i ett pressmeddelande.

Även de hushåll som väljer att låta däckverkstäder göra däckbytena uppger att majoriteten som genomför dessa jobb är män. I pressmeddelandet från ABS Wheels står det bland annat ”i disken kan det dock ibland stå en tjej eller två men väl på plats i verkstaden uppger majoriteten att det är män som utför jobbet”.

Varför ser det ut såhär då? Den frågan passade ABS Wheels på att ställa till några ledande däcktillverkare och två av svaren löd enligt pressmeddelandet såhär:

– Jag tror det beror på ett föråldrat sätt att se på våra olika roller i samhället och hemmet, kvinnan ska sköta hemmet, och mannen sköter bilen och ska dra in pengarna med mera Inget jag själv står bakom, men det är nog så det funkar, säger Michael Bergvall, försäljning & marknadschef på Sveriges fordonsverkstäders förening.

– Eftersom deras far förmodligen gjorde det och deras far före dem. Säkert en form av traditionellt beteende, svarar Torbjörn Karlsson, Country Manager Sweden på Falken Tyre Europe GmbH.

Även forskaren och genusvetaren Emmie Särnstedt fick kommentera undersökningen.

– Dels handlar det om den starka kopplingen mellan maskulinitet och motorfordon. Män har genom historien ägt och framfört motorfordon, till exempel personbilar, i betydligt större utsträckning än kvinnor. Dessutom har män länge uppfattats som familjens ansikte utåt, vilket medfört att sysslor som utförs utomhus i det offentliga – såsom att grilla, måla om huset eller byta däck på bilen – kodats som manliga, säger genusvetaren Emmie Särnstedt till ABS Wheels.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com