Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är bästa vinterdäcken 2020

Ett dubbdäck är överraskande nog sämst av alla

En delad testvinnare och ett dubbdäck som är sämst av alla, det är utfallet av Aftonbladets vinterdäckstest 2020. 

Varje år har Aftonbladet rigorösa tester av alla typer av vinterdäck. De testas på is, snö och asfalt. Bland annat bromstestas de och accelerationen testas. Dessutom körs däcken på tre olika sorters banor. Även nivån på däckljudet samt rullmotstånd mäts. I år har totalt 21 däck testats av tidningen, åtta dubbade och 13 odubbade. Alla har dimensionerna 205/55 16.

I år korades två testvinnare: Continental IceContact 3 och Michelin X-Ice North 4. Båda dubbdäck som har 190 respektive 250 dubbar. De är prismässigt snarlika. Continental får beröm för att det bromsar och har bra driv på is, men på asfalt kan greppet släppa lite i bak vid en kraftig undanmanöver. Michelin däremot är överlägset på is, men kan vara lite för understyrd på torr asfalt, vid en undanmanöver. Allt som allt får båda däcken bästa resultat i testet. 

LÄS MER: Beviset i filmen: Så mycket säkrare är dubbdäcken

Sämst i testet är kinesiska Sunny Winter Grip SN3860 och domen är inte nådig. Robert Collin skriver att ”Kinesiska Sunny är kriminellt dåligt på is och visar att dubb inte funkar utan en bra däckkonstruktion och bra gummi ”. Greppet finns knappt på is och föraren tvingas korrigera sladdar åt båda hållen. På snö är det nästan lika illa, den enda ljusglimten är bromstestet på blöt asfalt där greppet är bland de bästa. Men med här däcket är man alltid osäker. 

Bland de odubbade däcken är det finländskt i topp med Nokian Hakkapeliitta R3. Det får beröm för att vara väldigt bra på is, för att vara ett odubbad däck. Bromsverkan är bra, utmärkta köregenskaper och är lika bra på snö. På asfalt styr däcket en aning långsamt, men vid en hastig undanmanöver är greppet baktill bra. Däcket för även beröm för att det är tyst och rullar lätt. 

Vill man läsa om de resterande däcken kan man göra det här. 

Fakta Vinterdäck:

  • Vinterdäck måste du använda 1 december – 31 mars, om det råder vinterväglag.
  • Dubbdäck får du använda 1 oktober – 15 april
  • Vinterdäcken är olagliga att köra med på vintern när de slits under 3 mm.
  • Dubbdäck får användas 1 oktober – 15 april, eller annan tid om det råder vinterväglag eller förväntas bli. Dubbdäck perioden ändrades i slutet av 2009. Från och med 1 december 2009 gäller dubbdäck lag datum 1 oktober – 15 april. Det betyder att du måste använda vinterdäcken till 31 mars om det råder vinterväglag och kör du på dubbdäck måste de av senast 15 april, om det inte råder vinterväglag.

Källa: Transportstyrelsen. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com