Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Pirelli gör däck till klassisk Ferrari

Stelvio Corsa riktar sig till ägare av 250 GTO

Äntligen finns ett nytt däck för dig som äger en Ferrari 250 GTO, alldeles lagom till att sommardäcken ska på.

Produktcheferna i Milano satt begravda under sina kalkylark. Frågan var brännande, hur skulle Pirelli kunna knapra i sig marknadsandelar för att komma ikapp de fyra stora i gummibranschen: Bridgestone, Michelin, Good Year och Continental. Jämfört med dem är Pirelli en plutt som blott besitter några få procent av världsmarknaden.

Så någonting var man ju tvungna att göra. Men vad? Man hade ju redan provat att ge sig in i förnyelsebar energi, hållbar transport och kalendrar med avklätt innehåll. Till och med Formel 1-cirkusen, ivrig konsument av däck, använder enkom däck från Pirelli. Ändå räckte det inte. Man behövde hitta en lucka i marknaden och täppa till den med sitt spirande världsherravälde.

Så de funderade och funderade och ett tankespår började ta form. Gamla bilar behöver ju också däck. Jaså, var det andra som också hade kommit på det. Men hade de verkligen tänkt på alla gamla bilar? Nej minsann, det hade de inte. Det fanns faktiskt en bilmodell som det inte fanns några lämpliga däck till på marknaden. Och nu snackar vi inte vilken marknad som helst, utan om hela 38 bilar runt om i världen som törstar efter friskt gummi.

Ferrari

Så vanlig att man ser dem i klasar.

Ferrari 250 GTO tillverkades nämligen i 39 exemplar under åren 1962-64 – om man räknar med alla varianter, även de tre sista som hade fyralitersmotorer och egentligen hette 330 GTO. Och bortsett från en av fyralitersbilarna, som fabriken plockade isär redan på 1960-talet, lär alla finnas kvar i livet och därmed skulle det finnas en helt outnyttjad potential att sälja upp till … få se nu, 152 däck. Det var naturligtvis ett tillfälle som Pirelli inte kunde låta rinna genom fingrarna.

Så nu har man gjort slag i saken. Pirelli Stelvio Corsa är ett nytt däck som erbjuds enkom till Ferrari 250 GTO. Utseendet är i princip det samma som de Pirellimackor som 250 GTO standardutrustades med, men stommen och gummiblandningen har uppgraderats till modern standard och däcket ska både greppa bättre och slitas mindre än vad originalringarna gjorde. För med produktchefernas försäljningsprognoser i ryggen kunde man ju kosta på sig ett gediget utvecklingsarbete.


Läs mer: Ferrari fyller 70 år


Vi har inte fått ta del av några prisuppgifter, men med tanke på att Ferrari 250 GTO är världens dyraste bil och kan betinga priser i kvartsmiljardklass – minst – lär den siffran inte spela särskilt stor roll för målgruppen. Och nej, det är inte ett skämt. Det är fortfarande några dagar kvar till första april.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com