Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Continental återuppfinner skivbromsen

Omvänd infästning och nya material

Problemen med rostande bromsar kan snart vara ett minne blott. Åtminstone om du kör elbil. Continental visar upp ett nytt koncept.

En kanske oväntad effekt av den ökade elbilsförsäljningen är att bilarnas bromsar blivit i det närmaste arbetslösa. Det beror på att el- och hybridbilar använder bromsregenerering för att spara ström, i stället för att låta all fart bli till värme i bromsarna.

Så i stället för att kämpa mot kinetisk energi sitter bromsskivorna bakom sina hjul och rullar tummarna. Så småningom rostar de och bromsverkan försämras, inte för att de är slitna utan för att de har pulveriserats.

Just därför visar industrigiganten Continental upp ett helt nytt koncept för elbilsbromsar. Först och främst använder man aluminium i stället för gjutjärn i både bromsok och skivor. Normalt sätt är en bromsskiva av aluminium för värmekänslig för att kunna bromsa en bil, men Continental hävdar att det inte ska vara något problem i elbilar.

Lotus Cars

Vänta nu, hade inte Lotus Elise aluminiumskivor?

Aluminium har i alla fall den fördelen att det inte rostar och därmed är det problemet ur världen. För att förbättra bromsprestandan har man också gjort skivorna större än vanligt, genom att fästa dem i hjulets fälgbana i stället för vid navet. Bromsoket klämmer åt inifrån snarare än utifrån och vips har man skapat en skiva som är stor nog för sitt uppdrag.

Audi AG

Precis som gamla Audi V8, alltså?

Continental säger också att aluminiumskivorna inte kommer att slitas på samma sätt som en gjutjärnsskiva, utan ska i princip hålla lika länge som bilen. Om någon biltillverkare kommer att nappa på idén återstår att se. Än så länge befinner sig konceptet på fantasistadiet.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com