Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Bentley Continental GT är en skönhet

Lånar linjer från konceptbilen EXP 10 Speed 6.

Äntligen har den gamla Bentley Continental GT fått avlösning. Arvtagaren dryper av läckra linjer och tekniskt raffinemang.

Förra gången som Bentley lanserade en ny Continentalgeneration för åtta år sedan handlade det i ärlighetens namn mest om en ansiktslyftning. Kvar var den gamla Volkswagen Phaeton-plattformen och de något klunsiga proportionerna – och så fick det förbli ända in i våra dagar.

Till nu, närmare bestämt, för nu har Bentley visat upp en alldeles ny Continental GT och här är det faktiskt fråga om en helt ny bil från topp till tå.

Med Volkswagens MLB-plattform som grund, som också utgör bas för bilar som Porsche Panamera och Bentley Bentayga, har bilen med små förändringar fått en helt annan utstrålning. Borta är den knubbigt framtunga hållningen och i stället har den ersatts av en slank och tillbakalutad profil. Hur? En lägre huv och kortare överhäng fram är väl de största skillnaderna, men de droppformade bakljusen hjälper till. Även hakan har rakats och grillens grin glittrar lite tydligare.

Faktiskt påminner den nya formen inte så lite om konceptbilen EXP10 Speed 6, en formövning som fick Genèvesalongens besökare att dregla lite opassande när den stod utställd där på våren 2015.

Bentley Motors

Torka dig om munnen nu.

Och ve dig om du saliverar på sätena. Här inne finns förstås oceaner av handsydda kohudar, av regnskogsfanér och metallarbeten som ska ge en oöverträffad upplevelse för dina fingertoppar. I alla fall om man får tro Bentley.

Som kronan på verket tronar den roterande skärmen högst upp på mittkonsolen. Roterande? Japp, när bilen vilar syns bara en obruten träbit, men när man drar igång maskinen vänder träbiten runt och blottar en pekskärm som du sköter alla bilens bifunktioner med. Vänd ett steg till så får du i stället tre mätare med termometer, kompass och kronometer, kanske mindre iögonenfallande än den stora, lysande teveskärmen.

Bentley Motors

Men var är missilavfyrningsknappen?

Tillsammans med den nya plattformen har Bentley Continental GT också fått en rad tekniska små underverk. Karossens aluminiumplåt har superformats, alltså hettats upp tills plåten är plastisk och sedan sugits mot en plugg som givit den slutgiltiga formen. Växellådan är numera en dubbelkopplingslåda och luftfjädringen får hjälp av aktiva stötdämpare.

Men en sak har faktiskt den nya Bentley Continental gemensam med sin föregångare: motorn. Alltjämt är det samma turboladdade tolva som driver bilen framåt. Men den har åtminstone fått ett nytt tillnamn: TSI. Förmodligen har någon i Volkswagenkoncernens ledarskikt beslutat att benämningarna ska vara koncerngemensamma och då får man som Bentleykund finna sig i att påminnas om bilens kopplingar till släktens sämre bemedlade släktingar.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com