Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bentley undersöker veganmaterial

Slut med läder till Kaliforniens IT-miljonärer.

Brittiska Bentley måste anpassa sig till tidens förändringar. Därför undersöker man hur dagens skinninredningar kan ersättas.

Batrachotomus var ett släkte av arkosaurier från mellersta trias, tiden strax före dinosauriernas dominans. Som dåtidens toppar av näringskedjan var de sex meter långa, snabba och starka och satte skräck i sin omgivning – i allt väsentligt var de en Bentley.

Men miljön förändrades och Batrachotomus dog ut. För att inte Bentley ska gå samma öde till mötes och lämna plats för mer agila arter, som Lucid Air och Faraday Future, behöver de anpassa sig till våra dagars förändringar.

Det förhåller sig nämligen så att en Bentley behöver ungefär 20 kohudar innan den når marknaden och det har fått Kaliforniens stora flockar av veganer att vandra vidare, till betesmarker där den stora och hungriga Bentleysaurus inte längre kan nå dem.

Fast där Batrachotomus bara stod som ett fån, för 235 miljoner år sedan, och undrade vart maten tog vägen, har Bentley bestämt sig för att göra någonting åt saken. I en intervju med brittiska Auto Express berättar Bentleys designdirektör Stefan Sielaff att man arbetar frenetiskt med att ta fram mer veganvänliga interiöralternativ till dagens hav av hud.

– Tur för er, det.

”Man kan inte sälja en produkt full av djurbaserade material som en Bentley, med sina 20 kreaturshudar, till någon med en vegansk livsstil”, säger Sielaff. Framför allt kommer kritiken från den unga IT-industrin, där nya millenniemiljonärer skapas var och varannan dag.

Därför ska Bentley inom kort visa upp en bil som ska ge en upplevelse på lyx med andra metoder. Sielaff nämner ämnen som proteinbaserat laboratorieläder, svampbaserat fuskskinn och till och med manetbaserade material.

Förlåt, men är inte nässeldjur också djur?

Vi har tidigare föreslagit det revolutionerande men uppenbarligen okända materialet ”textil” som ersättning för djurhudar i bilinredningar. Vidare funderar vi stilla över hur många gamla dinosaurier som krävs för att producera alla oljebaserade plastmaterial som fyller en bil i dag. Att Bentley redan tänkt på hur man ska slippa dinosaurier i tanken, det har vi förstås rapporterat om tidigare.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com