Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bentley planerar Aston Martin-utmanare

Men Brexit kan betyda att den byggs utanför Storbritannien

Bentley planerar att bygga en sportbil baserad på konceptbilen EXP 10 Speed 6. Men bossen befarar att den kan komma att tillverkas utanför Storbritanniens gränser.

På vårkanten 2015 stod Bentley EXP 10 Speed 6 i Bentleys monter på Genèvesalongen, en lågbyggd och lagom slank sportcoupé som fick besökarna att tappa andan. Då sades det ingenting om framtida tillverkning, utan konceptet var en fingervisning om Bentleys vision om framtiden. Sedan kom Bentley Bentayga och ställde allt på ända.

Men nu lutar det åt att Volkswagenägda Bentley kommer att sätta bilen i produktion, eller åtminstone en sportcoupé baserad på formerna och idéerna bakom EXP 10 Speed 6. Bentleybossen Wolfgang Dürheimer lär ha försökt övertyga sin styrelse om lämpligheten i att lansera en slankare coupémodell som kan konkurrera med Aston Martins undersköna modeller. Det skulle också ge Bentley bättre möjligheter att behålla försäljningen i skiften mellan modellgenerationer.

Bentley har dessutom tillverkat tvåsitsiga sportmodeller förr.

Bentley har dessutom tillverkat tvåsitsiga sportmodeller förr.

Den brittiska tidningen Autocar hänvisar till källor som sätter datum för produktionsstarten till 2019. Men Dürheimer har gjort klart att Brexit kan sätta käppar i hjulet. Just nu är villkoren för Storbritanniens utträde ur EU oklara och beroende på resultatet av de nu pågående förhandlingarna kan Bentley komma att förlägga tillverkningen utomlands.

Sannolikt kommer den nya Bentleycoupén att baseras på Volkswagenkoncernens MSB-plattform, som också utgör bas för nya Porsche Panamera och nästa generation av Bentley Continental. Nykomligen skulle också försöka appellera till en yngre kundgrupp än de nuvarande, ganska gråhåriga Bentleymodellerna.

Foto: Bentley
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com