Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bentley Flying Spur W12 S toppar 325 km/h

Märkets snabbaste fyrdörrarsbil någonsin

Med mer väss i motorn har Bentley fått bättre fart på sin Flying Spur. Med en vässad tolva under huven är W12 S den första fyrdörrarsbilen från märket som toppar över 200 mph.

Bentleys stora bilar har alltid sett lite udda ut. Flying Spur, den flygande sporren, var tiltalsnamnet för den fyrdörrarsmodell det då Rolls-Royceägda Bentley tillverkade under åren i skiftet mellan femtio- och sextiotal. Baserad på den undersköna Continental tappade den också mycket riktigt lite i linjerna när bakdörrarna kom till.

Nåja, så pjåkig såg jag inte ut.  Foto: M 93/Wikimedia Commons.

Nåja, så pjåkig såg jag inte ut.
Foto: M 93/Wikimedia Commons.

Åren gick, kriserna avlöste varandra och i slutet av 1900-talet stod Volkswagen som ägare till Bentley. De satte snart fart på utvecklingen och 2003 presenterades en ny Continental. Formgivningen var en aning mer modernistisk och kanske till och med en gnutta pompös. Och om man vill vara elak tappade den också lite av balansen i proportionerna när den lanserades med en uppsättning bakdörrar och fick namnet – Flying Spur.

Det kan vara hur som helst med den saken. Nu är modellen inne på sin andra generation efter en ordentlig ansiktslyftning för några år sedan. Nu kommer raketversionen. Med mellannamnet W12 S ska nykomlingen vara den första fyrdörrarsbilen från Bentley som toppar över 200 miles per hour, motsvarande 324 km/h. Inte illa för en bil som väger två och ett halvt ton.

Det åstadkommer britterna genom att vässa sexlitersmotorn en liten smula, från 625 till 635 hästkrafter. Som tidigare driver de genom en åttaväxlad automatlåda och fyrhjulsdrift hjälper till att plantera alla hästkrafter i asfalten. Men i W12 S har Bentley justerat både stötdämparkaraktären och antisladdsystemet för att skänka föraren en lite tajtare upplevelse. Bentley understryker dock att den fortfarande fungerar alldeles utmärkt för den helst åker i baksätet. ”Those who wish to be chauffeured”, som de uttrycker det.

Med blanksvarta lister understryker Bentley bilens onda avsikter. I princip varenda detalj som inte är lackad i bilens färg har fått behandlingen och krom lyser med sin frånvaro. Mörktonade lampor kompletterar svärtan. På insidan har W12 S fått svarta, rosenpolerade paneler och kontrasterande sömmar.

De första leveranserna av Bentley Flying Spur W12 S väntas i slutet av året.

Foto: Bentley
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com