Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo elektrifierar hela modellprogrammet

Från 2019 har varje Volvobil en elmotor.

Elmotorer är framtiden för Volvo Cars. Varje ny modell från 2019 kommer att ha en elmotor, antingen som hybrid eller som renodlad elbil.

Så sent som i går sade Rolls-Royce högste chef, Torsten Müller-Otvös, till den brittiska biltidningen Autocar att elmotorer är ”framdrivningssystemet för framtiden, utan tvekan”, och med det ville han också påskina att märkets produkter kommer att vara enkom eldrivna framöver. Någon hybridkompromiss, det kunde han inte tänka sig.

Han lade sedan till att Rolls-Royce inte bryr sig särskilt mycket om självkörande teknik, eftersom märkets kunder i hög utsträckning redan använder sig av en uråldrig självkörande teknik.

Ni vet, chaufförer.

Nåväl, nu meddelar Volvo Cars att man kommer att satsa på elektrifiering framöver. Varje ny modell som lanseras från och med 2019 kommer att ha en elmotor, antingen som renodlat eldriven eller i kombination med en förbränningsmotor som mild- eller laddhybrid.

Mellan åren 2019 och 2021 kommer Volvo att lansera tre batteridrivna elbilar. Dessa kommer att kompletteras av bensin- eller dieselmotoriserade hybridbilar med 48-voltsteknik. Detta betyder att man i framtiden inte kommer att kunna köpa en Volvobil utan elmotor.

Dessutom kommer man att lansera två renodlat eldrivna modeller från det avknoppade prestandamärket Polestar, bilar som inte kommer att marknadsföras under Volvoflagg.

Är någon särskilt förvånad? Inte vi, för det mesta som har läckt ut från Volvo på sistone har handlat om eldrift på ett eller annat sätt. Särskilt smidigt är kanske att Volvo nu kommer att vara mer eller mindre opåverkade om Stockholm bestämmer sig för att införa miljözoner. Bra där, Volvo.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com