Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo Polestar satsar på elektrifiering

Hybridteknik väntar för Volvos prestandamodeller

Redan i fjol blev det klart att Volvo köper Polestar och affären slutfördes för några veckor sedan. Nu får vi veta att framtidens Polestarmodeller kommer att vara prestandahybrider.

Det började som en satsning i den svenska standardvagnsserien STCC för tjugo år sedan, då med Janne ”Flash” Nilsson vid rodret. Först 2009 började Polestar att peta i Volvos gatbilsmodeller, först med trimpaket till turbomodellerna och sedan ett par år tillbaka med en egen modellvariant, Volvo S60 och V60 Polestar.

Volvo såg naturligtvis hur Polestar var en styrka för märket, precis som BMW:s M-modeller och Merdeces-Benz AMG-division. Så i fjol meddelades det att Volvo skulle köpa gatbilsdivisionen av Polestar, liksom själva namnet och den affären blev klar tidigare i år. Racingstallet fortsätter alltjämt i separat regi under namnet Cyan Racing och driver Volvos satsningar i både världsmästerskapet WTCC och svenska STCC.

Namnet Cyan kommer så klart från den blå kulören.

Namnet Cyan kommer så klart från den blå kulören.

Utöver Polestarversionen av S- och V60 erbjuder Polestar också prestandapaket till Volvos 90-serier, på samma sätt som BMW säljer ”M Performance Parts” till sitt övriga modellprogram. Men vi kan så klart förvänta oss nya Polestarversioner i fullblodsutförande framöver. Och de kommer, precis som toppmodellerna i 90-serien, att vara hybriddrivna.

Det är den australiensiska bilsajten Motoring som i en intervju med Volvos Nordamerikachef Lex Kerssemakers fått insyn i Polestars framtidsplaner. Enligt Kerssemakers kommer elektrifiering att spela en avgörande roll i Polestars utveckling. Det beror inte minst på att eldrift ger stora möjligheter att skräddarsy beteendet hos kraftutvecklingen från drivlinan.

Men avgasrören från en elmotor ser inte lika tuffa ut.

Men avgasrören från en elmotor ser inte lika tuffa ut.

Kerssemakers understryker också att Polestar inte kommer att försöka kopiera vare sig BMW M eller Mercedes-AMG. Polestar ska stå för prestandabilar med bibehållen vardagsvänlighet. Det står i kontrast mot brölande banracingbilar som kompromissat bort all komfort.

Att Polestar är viktigt för Volvo som ett verktyg att nå nya kunder visar också undersökningar som Volvos nordamerikanska dotterbolag har gjort. Enligt de är hälften av Polestarkunderna nya och har inte tidigare ägt någon Volvomodell. De äger också i stor utsträckning andra sportbilar, som Porsche och Aston Martin. Då kan det behövas en snabb och komfortabel kombimodell som komplement.

Foto: Volvo Cars
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com