Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ferrari överväger nytillverkning av 250 GTO

Kan bli lönsam affär för tillverkaren.

Världens dyraste bil kan komma att tillverkas igen. Det bekräftar Ferrarichefen vid en träff med pressen i Genève.

Fjolårets rubriker var braskande. Amerikanska Business insider skrämdes med att ”priserna på samlarbilar faller” och att ”marknaden för klassiska bilar smälter ihop”. Priserna på gamla bilar var helt enkelt inte lika höga som vanligt och i kretsar där klassiska bilar används som investeringsobjekt, på samma sätt som antikviteter, konst och kryptovalutor, reagerade man så klart i panik. För ingen vill se sin förmögenhet försvinna.

Men för oss vanliga dödliga spelar några miljoner hit eller dit förstås inte någon roll, inte när det handlar om bilar som betraktas som det finaste som Porsche och Ferrari, Maserati och Bugatti har spottat ur sig genom tiderna. Prisfallet som det talas om har handlat om några miljoner hit eller dit från fullkomligt astronomiska nivåer.

De senaste decennierna har nämligen gamla bilar blivit alldeles ohemult dyra. Även massproducerade modeller byter ägare för miljonbelopp och de mest mytomspunna maskinerna slår försäljningsrekord hos auktionshusen, fullständigt obekymrade om att det påstås råda någon slags kris i marknaden.


Läs mer: Unik Ferrari säljs för 150 miljoner


Det har förstås inte gått biltillverkarna förbi. I takt med att deras gamla produkter värderas till astronomiska summor har många satt upp renoveringsverkstäder för att vårda sina varumärken och tjäna en hacka på kuppen.

Sedan finns det sådana som gått ett steg längre. Aston Martin har tagit upp tillverkningen DB4 GT och Jaguar har skruvat ihop nya serier av sina mest eftertraktade klassiker. Fenomenet kallas ”continuation cars”, eller fortsättningsbilar, och det är klart, när originalbilarna auktioneras ut för hundratals miljoner kronor finns det en marknad som törstar efter mer. Även om de sentida rekreationerna reas ut för någon tiondel av vad originalen betingar blir det ändå ganska många sköna miljoner i tillverkarnas kassakistor för varje bil som byggs och säljs.

Mmm, pengar …

Det är precis vad som tycks ha gått upp för Ferraribossen Sergio Marchionne. I den historiska produktportföljen finns alla klassikers konung, världens dyraste bil. Ferrari 250 GTO tillverkades i blott 39 exemplar åren 1962–64 och ställs i dag ut med prislappar i kvartsmiljardklass. Minst. Så med något glansigt i blicken sade Marchionne nyligen att en nytillverkning är fullt möjlig och att man förhoppningsvis har någonting att visa upp inom de närmaste åren.

Även med gängse nytillverkningsrabatt skulle förstås en serie nya gamla bilar dra in många sköna miljoner till Ferrari. Men om det kommer att bli verklighet återstår att se, Marchionne har ändrat sig förr och han bör nog tänka sig för så att man inte punkterar marknaden för originalet. För det ska nog vara värt ganska många miljoner innan man riskerar att tappa titeln som tillverkare av världens dyraste bil.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com