Redaktionen tipsar

Ferrari planerar 15 nya modeller till 2022

Och ja, i planen ingår en suv.

En suv från Ferrari, det är bara en av femton planerade modeller som sportbilstillverkaren ska släppa de närmaste åren.

Sergio Marchionne var en av bilindustrins mest färgstarka giganter. I sin sedvanliga stickade tröja manövrerade han enorma koncerner som om de vore jollar. För det han sade enda dagen, det gällde kanske inte nästa.

Som VD för Fiat kastade han loss från General Motors, bordade Chrysler och sjösatte Ferrari, ett företag som han lät segla iväg på öppna aktiebörser. Men han själv stod kvar vid rodret och behöll sportbilstillverkaren i sitt järngrepp. Sergio Marchionne var en man kontrollerade en icke oansenlig del av bilvärlden som vi känner den.

Men i somras meddelade Fiat plötsligt att Marchionne hade avgått av hälsoskäl och att det var allvarligt förstod man på att John Elkann, ordförande i Fiatkoncernen i kraft av sitt medlemskap i ägarfamiljen Agnelli, meddelade att han var ”djupt bedrövad” över Marchionnes tillstånd. Dagarna efter meddelades att Marchionne hade avlidit, efter att komplikationer tillstött vid ett kirurgiskt ingrepp.

En ny koncernchef skakades fram, i form av Jeepchefen Mike Manley och därmed kunde verksamheten rulla på som vanligt på huvudkontoret i Turin. Men Marchionnes VD-post hos Ferrari, den fick han inte ärva. I stället klev den Egyptenfödde tobaksbaronen Louis Camilleri upp på VD-stolen och nu har han lagt upp sin plan för hur Ferrari ska utvecklas under de närmaste åren.

Och ja, Ferrari ska fortfarande göra en suv. I Camilleris plan heter den Purosangue och om namnet känns bekant beror det på att Bugatti gjorde en bil de kallade Pur Sang en gång i tiden. Betydelse: rent blod. Eller fullblod, i överförd bemärkelse.

Inte en suv.

Introduktionen av Purosangue väntas dock inte ske förrän tidigast 2020 som ett led i en utvecklingsplan som omfattar inte mindre än 15 nya modeller fram till 2022. Suvsläppet är bara körsbäret på toppen av tårtan.

Inom de närmaste fyra åren ska Ferrari strukturera sitt modellprogram i fyra fållor: Sports, GT, Special Series och hyperbilar. Sport Series är bilar som 488 och 812 Superfast, bilar som fokuserar på förarupplevelsen. GT handlar mer om tillbakalutad åkning (om man nu kan tala om någonting sådant i Ferrarisammanhang) och dit hör bland annat den fyrsitsiga GTC4 Lusso och den där kommande suven.

Special Series är en utveckling av Special Projects-divisionen som redan i dag spottar ur sig specialmodeller för ett klientel som inte vill synas i samma bil som grannen. Det handlar om mer eller mindre skräddarsydda modeller som kommer att byggas i små – väldigt små! – serier.

Till sist väntas hyperbilavdelningen presentera en ersättare till LaFerrari, gissningsvis först efter att man lanserat Purosangue. Vad den ska heta, eller hur den kommer att vara konstruerad, är inte klart i dagsläget.

Vad som däremot är klart är att man kommer att satsa på nya drivlinor med hybridteknik. Bland annat kommer man att ta fram en ny sexcylindrig motor som tillsammans med en elmotor kommer att ta plats i en ny ”riktig superbil i standardsortimentet”. Möjligen skulle det kunna handla om en modell strax under 488 på statustrappan, en modern Dino.

London Classic Car Show

Det vore ju trevligt.

Eller också inte, för Ferrari räknar med att snittpriset på de sålda produkterna kommer att stiga väsentligt fram till 2022, ett tecken på att man vill bättra på sin exklusivitet och på den kartan finns knappast plats för någon folk-Ferrari.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com