Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ferrari: SUV troligare än ny Dino

Sportbilstillverkaren ändrar planer och låter pengarna tala.

För inte så länge sedan var en ny Dino på tapeten och en SUV otänkbar. Men nu blåser andra vindar i Maranello.

Sergio Marchionne är inte bara en av bilindustrins mest kontroversiella starke män, mannen som leder Fiat Chrysler-imperiet iklädd stickad tröja, utan på hans visitkort står också VD för Ferrari. Och som den frispråkige kappvändare han är har han än en gång bytt riktning för sportbilsmärket han styr med sin vänstra järnhand (för den högra nyper tag om den större delen av bilindustrin).

För sisådär tio-tolv år sedan var en ny, liten Ferrari, en modern uppföljare till Dino, en självklarhet och bara en fråga om tid. Men sedan dess har SUV-trenden slagit rot ordentligt och sportbilsaffärer är inte alls lika lönsamma som vardagsvänliga stadsjeepar. Enligt branschorganet Automotive News säger Marchionne att ”inte alla är övertygade om att [en ny Dino] skulle vara en bra idé”.

London Classic Car Show

Ingen bra idé? Men se på den!

Marchionne försvarar sig med att det skulle vara farligt att devalvera varumärket med en lågpris-Ferrari. I stället ska man attrahera kunder med märkets vanliga gamla värden som utstrålning och motorljud. Däremot är en fyrsitsig SUV i ultralyx-segmentet ett tänkbart alternativ, någonting som enligt Marchionne aldrig någonsin skulle kunna hända så sent som för bara ett par år sedan.

Marchionne har naturligtvis sett hur Porsche, Jaguar och Bentley trycker enorma pengar med hjälp av sina högbyggen och nu ska till och med Lamborghini ge sig in i SUV-leken. Lockelsen har väl blivit för stor för Marchionne för att kunna stå emot och under kodnamnet F16X utvecklas nu en SUV som ska visas 2021. Och tydligen kommer den inte alls att vara lika skadlig för varumärket Ferrari som en ny Dino. Men Marchionne, hur tänkte du nu?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com