Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fiat-arvinge kidnappade sig själv

Skulle betala för kokain och köpt sällskap

Lapo Elkann befann sig i knipa. När pengarna inte längre räckte till knark och eskort fick Fiat-arvtagaren en briljant idé. Han kidnappade sig själv.

Det stormar kring familjen Agnelli, Italiens motsvarighet till våra Wallenbergare. Dynastin härstammar från Giovanni Agnelli som grundade biltillverkaren Fiat 1899. Sonsonen, som också hette Giovanni men kallades för Gianni, var en av Europas mest inflytelserika industrialister på nittionhundratalet och när han gick bort 2003 kontrollerade han över fyra procent av Italiens bruttonationalprodukt.

Han var också välkänd för sin något excentriska men alltid klanderfria klädstil och sågs ofta i vackert sällskap, som Jackie Kennedy och Anita Ekberg. Han var dubbad till riddare och senator på livstid.

Som Berlusconi, fast med stil.

Som Berlusconi, fast med stil.

Till sin efterträdare hade han utsett sin unge dotterson John Elkann, som än i dag är styrelseordförande för Fiat Chrysler-koncernen. Men det var inte något smärtfritt maktskifte. Agnellis son Edoardo hade tagit livet av sig några år tidigare, efter ett liv av sökande efter sprituell mening i skuggan av sin stora far.

Elkanns mor, Margherita, syster till Edoardo, födde författaden Alain Elkann tre barn innan hon tog ut skilsmässa för att gifta om sig med den franske greven Serge de Pahlen. Sedan stämde hon sina släktingar om makten över Fiatimperiet, vilket ledde till att hon i stället fick en utredning om skattebrott på halsen. Hur det slutade? Jag vet faktiskt inte.

Nu har alltså John Elkanns bror Lapo trampat ordentligt i klaveret. Om John alltid har stått för förnuftet i familjen så har Lapo stått för känslorna. För tio år sedan lades han in på sjukhus efter att ha hittats medvetslös hos en transsexuell prostituerad, med näsan full av kokain.

Och i söndags arresterades han i New York för att ha iscensatt sin egen kidnappning. Efter en två dagar lång fest på kokain, marijuana och alkohol tillsammans med ännu en transsexuell prostituerad han hade hittat på nätet, behövde han finansiera fortsättningen av firandet och lät meddela sin familj att han var kidnappad. Lösensumman angavs till 10.000 dollar, motsvarande knappa 100.000 kronor.

Men familjen anade oråd, kanske inte alldeles oväntat, och kontaktade polisen. När Lapo sedan skulle komma och hämta sin lösensumma blev han haffad och satt i arresten.

Inte nog med det. Nu har familjen också sagt att Lapo inte längre kommer att få finansiellt stöd från familjen och därmed har han inte längre tillgång till alla gemensamma miljarder. Så hur han ska få råd med nästa kokainkalas, det vet nog inte ens han.

– Köpa tidning? Köpa de hemlösas tidning?

– Köpa tidning? Köpa de hemlösas tidning?

Foto: Fiat Group Automobiles, Gorupdebesanez/Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com