Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så ska Ferrari behålla sina älsklingsmotorer

V12-motorn alltmer hotad

Större
Stäng
  • Ferrari 812 Superfast
    Ferrari 812 Superfast. Foto: Ferrari
  • Ferrari 812 Superfast. Foto: Ferrari

Ferraris älskade V12-motor blir alltmer hotad och dess dagar känns räknade. Men den italienska sportbilstillverkaren har ett par knep som ska hålla den vid liv.

2025 ska Ferraris första elbil anlända till marknaden, men det betyder inte att de överger sina klassiska V12-motorer.

Tidigare i år lanserades modellen Ferrari 296 GTB, en turboladdad och hybridiserad V6-motor som gav relativt mycket lägre utsläpp. Carscoops har talat med anonyma källor i Ferrari och det är möjligt att Ferrari turboladdar sina älskade V12-motorer, i stället för att hybridisera dem, något som det tidigare har spekulerats i. Dock kommer cylindervolymen däremot minska. Att turboladda motorerna skulle vara en taktik för att få dem att överleva ett tag till.

LÄS MER: Italien: Undanta våra sportbilar från utsläppsförbud

V12-motor i Ferrari 812 Superfas

Ferraris älskade V12-motor är hotad. Foto: Ferrari.

V12-motorerna är en del av den italienska sportbilstillverkarens DNA och har tillverkats dem sedan 1947. Det betyder att Ferrari vill försöka behålla dem så länge det bara går. Ferrari började i sin tur tillverka V6-motorer under 60-talet och V8-motorer så sent som 1973. Första modellen som hade en V6:a var Ferrari Dino.

När Ferrari Purosangue, deras första suv, och ersättaren till Ferrari LaFerrari lanseras i framtiden, lär den ha en 12-motor. Dock är frågan vilken teknik som kommer att användas, turboladdad eller hybridisering. Sedan är den naturliga följdfrågan, hur länge till kommer V12-motorerna att få säljas. 2035 ska all nyförsäljning av bilar som släpper ut koldioxid förbjudas inom hela EU.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com