Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Italien: Undanta våra sportbilar från utsläppsförbud

Ska börja gälla 2035

Större
Stäng
  • Italiens flagga och Fronten på en Ferrari.
    Italien vill att Lamborghini och Ferrari ska undantas förbuden som ska börja gälla 2035. Foto: Pixabay/Ferrari
  • Italien vill att Lamborghini och Ferrari ska undantas förbuden som ska börja gälla 2035. Foto: Pixabay/Ferrari

2035 ska försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer som släpper ut koldioxid förbjudas. Nu försöker Italien undanta två klassiska biltillverkare från de nya lagarna.

I juli berättade EU att de vill att försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer som släpper ut koldioxid ska förbjudas till 2035. Nu börjar det knorras från ett av medlemsländerna.

Italien vill att Ferrari och Lamborghini undantas från ett framtida förbud, rapporterar Blomberg. Den italienska regeringen diskuterar med EU om att försöka undanta sportbilstillverkarna från en utfasning av förbränningsmotorerna.

Argumentet från Italiens sida är att utfasningen borde tillämpas annorlunda för sportbilstillverkare, eftersom de är nischföretag som producerar relativt få fordon.

LÄS MER: Strängare krav: Så vill regeringen ändra på bonus-malus

Värt att notera, är att förslaget om förbudet inte har beslutats om än. Först måste förslaget diskuteras mellan de olika medlemsländerna och även av Europaparlamentet. Det är en process som kan ta upp till två år. Antagligen kommer länderna föreslå ändringar till förslaget för att försöka skydda olika lokala industrier.

Både Ferrari och Lamborghini har varit sega på att anamma elektrifieringen, även om Lamborghini ska investera drygt 15 miljarder svenska kronor på hybridisering och elektrifiering. 2023 ska efterträdaren till Aventador lanseras, en hybrid. Ferrari lanserar sin första elbil 2025. I slutet av juni lanserade de sin senaste hybrid, Ferrari 296 GTB.

En mindre biltillverkare som har lyckats med sina elektriska sportbilar är Rimac, som numera äger det klassiska märket Bugatti, som de togs över i juli.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com