Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

EU-länder vill fördröja utfasningen av fossila bränslen

Vill fördröja processen med ett par år

Större
Stäng
  • EU vill att nybilsförsäljningen av bilar med koldioxidutsläpp ska förbjudas 2035.
    EU vill att nybilsförsäljningen av bilar med koldioxidutsläpp ska förbjudas 2035.
  • EU vill att nybilsförsäljningen av bilar med koldioxidutsläpp ska förbjudas 2035.

2035 är det tänkt att EU i praktiken ska förbjuda nybilsförsäljning av fordon som släpper ut koldioxid. Men nu säger fem medlemsländer ifrån och vill fördröja processen med ett antal år.

För ett par veckor sedan skickades förslaget om att nyförsäljning av fordon med utsläpp av koldioxid ska förbjudas till 2035, till Europaparlamentet, som stödde förslaget. Därefter behöver medlemsländerna också godkänna förslaget, men nu har det stött på patrull, rapporterar Reuters.

Fem länder – Italien, Portugal, Slovakien, Bulgarien och Rumänien vill i stället för ett totalt förbud, ha en minskning med 90 procent av koldioxidutsläppen hos nya bilar till 2035, för att genomföra ett totalförbud till 2040. Det är främst nyttofordon som ska få lättare krav, där en 80 procentig minskning ska genomföras till 2035, och sedan ett totalförbud fem år senare.

”EU behöver ta hänsyn till betydande köpkraft mellan länderna”

Nyhetsbyrån har talat med en anonym tjänsteman från Bulgarien som menar att EU behöver ta hänsyn till både ekonomiska och sociala faktorer, såsom betydande skillnader i köpkraft mellan EU-länderna.

Sedan tidigare har flera biltillverkare, till exempel Volvo och Ford offentligt stött förslaget, medan exempelvis Volkswagen siktar på att sluta sälja bilar med förbränningsmotorer i Europa senaste det årtalet.

Förslaget om förbudet mot nyförsäljning av bilar med koldioxidutsläpp är en av grundpelarna för att EU ska minska utsläppen med 55 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. EU vill även införa en annan lag som kräver att medlemsländerna installerar fler fordonsladdare och utökar laddnätverken.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com