Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kritiken mot EU-kommissionen: Förbränningsmotorer är inte problemet

Kritikerna menar att det inte är fel på förbränningsmotorerna.

Större
Stäng
  • Nu kommer kritik på EU-kommissionens förslag att förbjuda nubilsförsäljning av bensin- och dieselbilar. Foto: Pixabay
    Nu kommer kritik på EU-kommissionens förslag att förbjuda nubilsförsäljning av bensin- och dieselbilar. Foto: Pixabay
  • Nu kommer kritik på EU-kommissionens förslag att förbjuda nubilsförsäljning av bensin- och dieselbilar. Foto: Pixabay

2035 ska nybilsförsäljningen av bilar med bensin- och dieselmotorer i praktiken förbjudas. Men nu kommer det kritik som säger att det inte är fel på själva förbränningsmotorerna, utan bränslet.

Förra året kom beskedet från EU-kommissionen att det i praktiken bli förbjudet att sälja nya bilar med diesel- eller bensinmotorer till 2035, då enbart nyförsäljning av bilar utan koldioxidutsläpp tillåts. Beslutet har kritiserats av bland annat Italien som vill att deras sportbilstillverkare ska undantas från ett framtida förbud.

Nu rapporterar den brittiska tidningen Auto Express att föreningen VDMA, en grupp med tyska och europeiska firmor.  De menar att förbränningsmotorerna som finns idag, inte är problemet, utan de fossila bränslena. Organisaitonen menar även att upp till 160 000 jobb äventyras på grund av beslutet och riskerar att försvaga bilindustrin i Europa.

Porsche utvecklat syntetiska bränslen

– I stället för att i praktiken förbjuda förbränningsmotorer genom att begränsa alla avgasutsläpp till noll, bör klimatvänliga alternativa drivmedel användas. Förbränningsmotorer som drivs av CO2-neutrala, gröna e-bränslen är fortfarande ett nödvändigt komplement till elektrifiering av vägtransporter. Det är trots allt inte motorn som är problemet, utan de fossila bränslen som hittills använts, säger Karl Haeusgen, vd för VDMA.

Planerna för utfasningen debatteras för tillfället i ett utskott i EU-parlamentet. Dock har resultat från Green NCAP livscykelsbedömning tytt på att elbilar kanske inte är så miljövänliga som man tidigare har trott.

Exempelvis har Porsche lagt ned stora summor pengar på att utveckla syntetiska- och e-bränslen, även om det är omtvistat hur miljövänliga de faktiskt är.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com