Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Då överger Lamborghini renodlade bensinmotorer

Investerar drygt 15 miljarder på elbilar

Större
Stäng
  • Foto: Lamborghini
    Foto: Lamborghini
  • Foto: Lamborghini

Lamborghini kommer investera drygt 15 miljarder kronor för att hybridisera sina sportbilar, och därefter kommer elbilarna. 

För en tid sedan så sade Lamborghinis vd, Stephan Winkelmann, i en intervju att det vore bra att behålla förbränningsmotorerna så längre som möjligt. Nu har det kommit nya besked. 

Lamborghini har nu uppgivit att de investera 1,5 miljarder euro (cirka 15 miljarder svenska kronor) under en fyraårsperiod för att tillverka hybridversioner av sina sportbilar, men kommer inte lansera en renodlad elbil förrän under andra halvan av det här årtiondet, rapporterar Automotive News. 

Elektrifieringsplanen heter Direzione Cor Tauri (efter den starkaste lysande stjärnan i konstellationen Oxen) och ska styras av den italienska biltillverkarens fokus på att hitta tekniker och lösningar som ska ge en bra kördynamik, värdigt arvet som Lamborghin har.

LÄS MER: Lamborghini och Ducati stannar hos Volkswagen

Lamborghini påbörjar omställning 2023, och inkluderar Lamborghini Sián FKP 37, en specialmodell med 807 hästkrafter. Den visades upp upp på Frankfurts bilsalong 2019. Bilen har en V12-motor på 774 hästkrafter och kompletteras med en elmotor. Toppfarten är 350 km/h. Tekniken kommer användas till att hybridisera Lamborghini Aventador, som får behålla sin V12-motor. 

Enligt källor till Car and Driver, så verkar det som att Lamborghini Huracán kommer förlora sin V10-motor som de delar med Audi R8. I stället får den en V8 med dubbelturbo. Enligt spekulationer från publikationen kan Lamborghini Urus få samma drivlina som används i Porsche Cayenne Turbo S E-hybrid.

Lamborghini säger att hela utbudet av modeller kommer vara hybridiserade i slutet av 2024. Den italienska sportbilstillverkaren har som mål att halvera sina utsläpp med hälften fram till 2025. Dock får vi nog vänta på en renodlad elbil tills åtminstone 2025. 

LÄS ÄVEN: Gokartversion av Lamborghini Huracán lanserad

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com