Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lamborghini fortsätter med V-12 motorer

Går emot trenden med mindre motorer

I en tid där det är vanligt att minska motorstorleken för att minska utsläpp, går Lamborghini mot trenden. Efterträdaren till Aventador kommer ha en V-12 motor, även om den kommer få hjälp av en elmotor. 

Att biltillverkare använder sig av downsizing för att försöka minska sina utsläpp är en trend just nu. 

Dock kommer italienska Lamborghini gå emot strömmen och behålla sin V-12 motor för efterträdaren till Aventador som förväntas att lanseras nästa år. Dock blir antagligen Aventador en hybrid, rapporterar Car and driver. 

Tidskriften har talat med Lamborghinis tekniska chef som menar att V-12an allt varit en del av den italienska sportbilstillverkaren. 

– Den har varit närvarande varje år av vår historia, därför är vår strategi och vision för framtiden, att fortsätta med V-12 tillsammans med en hybridmotor, säger Maurizio Reggiani till Car and driver. 

Lamborghini Aventador kommer lanseras med en V-12 motor och får hjälp av en elektrisk motor. 

LÄS MER: Volkswagen gör sig av med Lamborghini?

En annan orsak att fortsätta med V-12 motorn är enligt den italienska tillverkaren, ljudet som motorn genererar, något som deras kunder förväntar sig. Om man skulle ha en turbo, fungerar den som en ljuddämpare och då måste man använda sig at artificiell ljud för att återge det som borde vara spontant och naturligt, menar Reggiani.

Elmotorn kommer främst att användas för att minska koldioxidutsläppen, och bilen blir tyngre på grund av den, men det finns även fördelar menar Lamborghinin. Exempelvis får bilen mer prestanda, men även maskera de områden där en vanlig sugmotor är svag, exempelvis där vridmomentet är dåligt.  

Reggiani förklarar att elmotorn kan placerar på framaxeln på bilen. 

– Om du har möjlighet att använda en elektrisk framaxel med vridmomentvektor åt vänster och höger, kan du göra något riktigt exceptionellt när det gäller att hjälpa föraren för både dragkraft och väghållning, säger Maurizio Reggiani. 

LÄS ÄVEN: Lamborghinis nya super-hybrid

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com