Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lamborghinis vd: Behåll förbränningsmotorn så länge som möjligt

Elektrifieringen är på gång hos Lamborghini och Bugatto, men antagligen inte det här årtiondet

Större
Stäng
  • Foto: Lamborghini/Audi
    Foto: Lamborghini/Audi
  • Foto: Lamborghini/Audi

Stephan Winkelmann, vd för Lamborghini och Bugatti, menar att det vore bra att behålla förbränningsmotorn så länge som det är möjligt, eftersom det är för tidigt att säga om hur lagstiftningen kring elbilar kommer se ut vid årtiondets slut.

2016 försvann Stephan Winkelmann från posten som vd för Lamborghini. När Stefano Domenicali tidigare i år slutade som vd, och gick över till Formel 1, kom Winkelmann tillbaka. Dessutom är han vd för Bugatti. 

Top Gear har intervjuat honom och han säger att det är en nyckelprioritet att Lamborghini levererar nya Aventador, Huracán och nästa Urus utan att de bli försenade.

– Jag tror att vi behöver en fas av stabilitet. Vi behöver utveckla de nya produkterna och sedan starta en andra fas av tillväxtfas, säger Stephan Winkelmann. 

När det kommer till elektrifiering så tror han att det finns en framtid för Lamborghini som elbil eftersom det är människor som utvecklar framtiden, samtidigt som det gäller att matcha framtidens lagstiftning och miljöbehov med kundernas förväntningar. Han har sett hur de olika designförslagen sett ut, men han kan inte kommentera mer än så. 

När det kommer till att Lamborghini ska försöka behålla sitt DNA i framtiden är det inte viktigt med bilarnas toppfart, utan något helt annat. 

– Lamborghini är en supersportbil med en design som man på direkten känner igen, men är också en produkt som är bättre än konkurrenterna genom att leverera en balans mellan acceleration och bra köregenskaper, säger Stephan Winkelmann. 

LÄS MER: Lamborghini fortsätter med V-12 motorer

Han menar också att de måste uppdatera V-12 motorn eftersom den tillhör kärnan i biltillverkarens historia. Dessutom är det för tidigt att säga om Lamborghini anpassar sig till elektrifieringen av märket snabbt nog eller inte. 

– På grund av lagstiftningen måste vi göra någon typ av elektrifiering, och det kommer att leda till en återställning av konkurrensen, och måste vara bland samma typ av bilar. Vi måste vara bättre än den tidigare modellen; oavsett om det är en sugmotor eller turbomotor. 

– Och den nya generationen, oavsett om det är en hybrid eller inte, måste vara bättre än den tidigare. Men också, och detta är en större utmaning, att den måste vara bäst i segmentet. Och det här är vad vi kommer att kunna arbeta med.

Han är även vd för Bugatti, och det verkar som att det franska märket tittar sannolikt på att utveckla en renodlad elbil i framtiden, men inget är ännu bestämt.

– Chiron är ett samlarobjekt. Det är någonting som är det sista av sin sort. Det handlar om att bevara eller öka dess värde de kommande årtiondena. Det är pekaren på automobiltekniken. Det är antagligen den sista gången en förbränningsmotor kan göra något i den stilen. Men kom ihåg att Chrion kör tusen miles per år och de säljer mindre än 100 per år. Så vi påverkar inte världens utsläppt så enormt mycket. Om det är möjligt, borde vi behålla förbränningsmotorerna så länge som möjligt. 

Stephan Winkelmann menar att för att vara relevanta i framtiden behöver de anpassa sig till utmaningarna i framtiden och att skapa en möjlighet av den. De har ingenjörerna, ett team och även kunder. 

Även om det produceras fler och fler elbilsmodeller kommer elektrifiering inte vara aktuellt för varken Lamborghini eller Bugatti, i alla fall inte under 2020-talet. Winkelmann menar att de behöver veta mer om hur lagstiftningen kring utsläppskraven innan de beslutar sig kring framtiden. 

LÄS ÄVEN: Nya Bugatti Chiron: Lite bättre och dyrare

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com