Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Då kommer Lamborghinis första elbil

2024 ska Lamborghini vara hybridiserad

Större
Stäng
  • Lamborghinin Countach. Foto: Lamborghini
    Lamborghinin Countach. Foto: Lamborghini
  • Lamborghinin Countach. Foto: Lamborghini

2024 ska hela bilflottan hos Lamborghini vara hybridiserad. Sedan är det dags för den första elbilen från den frustande tjuren.

I början av maj meddelade den italienska sportbilstillverkaren Lamborghini, att de ska satsa 1,5 miljarder euro, motsvarande 15 miljarder svenska kronor, under fyraårsperiod för att elektrifiera sin bilflotta. Dock ska det dröja till slutet av decenniet innan en elbil kommer göra entré.

Nu har Lamborghinis vd, Stephan Winkelmann, berättat mer om elbilsplanerna hos Lamborghini (som du ser nedan). Planen inkluderar två supersportbilar, och två mer vanliga modeller. Lamborghini Aventador kommer ersättas helt och hållet, medan Lamborghini Huracán och Urus kommer bli elektrifierade på ett eller annat sätt.

Den fjärde modellen, som blir en renodlad elbil, kommer lanseras någon gång 2027 och 2028. 2024 ska hela bilflottan vara hybridiserad.

Lamborghini är kända för sina V12-motorer, och de är klart hotade på grund av elektrifieringen. Dock har den italienska sportbilstillverkaren sagt att biobränsle kan vara på tapeten till 2030 på grund av regler och lagar. Dock väntar de in bestämmelserna innan några eventuella beslut tas.

Den frustande tjuren kan annars fortsätta vägen som de valde med den moderna versionen av Lamborghini Countach. Modellen är en 48-volts mildhybrid som har en 6,5-liters V12-motor som stöttas av en elmotor på 34 hästkrafter. Systemeffekten är 819 hästar, och accelerationen 0-100 km/h går på 2,8 sekunder.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com