Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen fortsätter med förbränningsmotorer

Fram tills 2030 i alla fall

Större
Stäng
  • Foto: Volkswagen
    Foto: Volkswagen
  • Foto: Volkswagen

Volkswagen är mitt i sin elbilsoffensiv där de ska lansera en minst ny modell varje år fram till 2030, men trots detta så kommer de för tillfället behålla sina förbränningsmotorer.

Volkswagen har lanserat en ny strategi, ACCELERATE, för att förbereda sig på de omvälvande tiderna inom bilindustrin, samtidigt som de själva fortsätter sin elbilsoffensiv. Volkswagen menar att integrering av programvara i bilen och den digitala kundupplevelsen kommer bli avgörande kärnkompetenser. Bland annat ska autonom körning göras tillgänglig för många människor före 2030. 

Samma år ska andelen elbilar stå för över 70 procent av försäljningen i Europa. Volkswagen planerar att lansera en ny elbilsmodell varje år fram tills 2030. I år presenteras ID.4 GTZ, som är framhjulsdriven, följt av ID.5 senare i år. Under hösten laseras ID.6/Crozz för den kinesiska marknaden. De kommer även utveckla en ny plattform, Scalable Systems Platform, som för första gången används 2026, för deras kommande flaggskeppsmodell, Trinity, som Bytbil tidigare har berättat om.

Skiss av Projekt Trinity. Foto: Volkswagen

Volkswagen kommer även fortsätta med förbränningsmotorer ett tag till, men de ska vara så effektiva som möjligt. 

– Nästa generation av våra kärnprodukter – som alla är globala modeller – kommer att utrustas med den senaste laddhybridtekniken, med en elektrisk räckvidd på upp till 100 kilometer, säger Ralf Brandstätter, vd för märket Volkswagen. 

LÄS MER: Volkswagen funderar på att börsnotera Porsche

Trinity kommer från början ha automatisk självkörning på nivå 2+ från start, men kommer nå nivå 4 i framtiden. Volkswagenmärket har fått ansvaret inom koncernen för att bygga ett nätverk över sin uppkopplade bilpark. Det innebär att bilarna i framtiden kommer kontinuerligt att utbyta data, vilket gör det möjligt för Volkswagen att skapa ett självlärande system med miljontals bilar.

Volkswagen kommer kunna ge Over the air uppdateringar var 12:e vecka från och med slutet av sommaren 2021, samtidigt som framtida modellgenerationer kommer att tillverkas med ett litet antal versioner. De individuella konfigurationerna kommer inte ställas in via hårdvaran, utan bilen kommer ha i praktiskt taget allt ombord, och kunderna kan lägga till funktioner on demand. 

Volkswagen har öronmärkt ungefär 16 miljarder euro (cirka 162 miljarder svenska kronor) för investeringar i framtida trender inom e-mobilitet, hybridisering och digitalisering. Genom detta vill de ha en rörelsemarginal på minst sex procent fram tills 2023 och minska sina fasta kostnader med 5 procent före 2023. 

LÄS ÄVEN: Läckta bilder: Här är Volkswagen ID.6

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com