Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Faceliftad Volkswagen Golf 8 - den sista av sin sort innan den helelektriska versionen

Den radikala faceliften av Golf 8 ligger inte i designen, utan i bilens interiör. En modifierad interiör, plug-in hybrid med en räckvidd på cirka 100 km kännetecknar den sista Golfen med förbränningsmotor.

TEXT Morten Bek FOTO PR

Bilen som räddade Volkswagen från avgrunden fyller 50 år i år. Det är, som du kanske har gissat, Golf. Sedan 1974 har den klassiska tyska modellen hjälpt Volkswagen att uppnå en varumärkesstatus som ligger mellan mainstream-märken som Opel/Hyundai och premiummärken som BMW/Mercedes.

Men att fylla 50 år är inte alltid helt okomplicerat. 50 kan vara den siffra som utlöser en medelålderskris eller ryggont. För Golf finns det också en kris och problem, eftersom den 8:e generationen aldrig riktigt har kunnat lyfta sig själv och leva upp till sina föregångares prestationer.

Sedan den 8:e generationen kom 2020, har Golf blivit en skugga av sitt forna jag. Golf har fallit i onåd. Är orsaken elbilarnas genomslag? Den tråkiga designen? Eller interiören med billigare material och ett problematiskt infotainmentsystem?

Det kommer vi aldrig att få veta. Men vi kommer att få reda på om en facelift kan göra Golf bättre – och om det kan öka försäljningen.

För här är den ansiktslyfta versionen av Golf 8, det sista stora steget innan Golf med förbränningsmotor fasas ut till förmån för en elektrisk Golf. Det kommer förmodligen att ske om cirka fyra år, så den uppdaterade Golf 8 har fram till dess på sig att bevisa att 50 år inte är någon ålder för en bilmodell.

Vi börjar i motorrummet…

Naturligtvis gäller faceliften hela Golf-familjen, så det är inte bara den traditionella kombimodellen med bensin- eller dieselmotor som drar nytta av 2024-uppdateringen. Det gör även Golf Variant, de två plug-in hybriderna eHybrid och GTE – och den fantastiska GTI.

Det finns fler förändringar i motorprogrammet än vad som är typiskt för en facelift. Det finns färre tillgängliga motorer än när den 8:e Golf introducerades, men det finns fortfarande gott om variation och mer kraft i några av de viktigaste modellerna.

Basmotorn är en fyrcylindrig bensinmotor på 1,5 liter. Den finns nu i en lågeffektversion med 115 hästkrafter eller med samma effekt som före faceliften med 150 hästkrafter. Med manuell växellåda finns inget mildhybridsystem med motorn, men om du väljer den automatiska växellådan med dubbelkoppling (DSG) är båda versionerna av motorn kopplade till ett 48-voltssystem som hjälper till att spara bensin.

Det finns fortfarande ett dieselmotoralternativ i Golf, och det är koncernens senaste 2-liters TDI-motor, som finns med antingen 115 eller 150 hästkrafter. Den ”svaga” med manuell växellåda, den starka med DSG-växellåda.

2-litersmotorn i Golf GTI har ökat till 265 hk från 245 hk och 2025 kommer Golf att finnas i en version med GTI-motor, men med 204 hk och 4Motion fyrhjulsdrift.

De stora nyheterna gäller motorerna som är två plug-in hybrider. Volkswagen fasar ut 1,4-litersmotorn som har använts i många plug-in hybrider till förmån för den nyare 1,5-liters bensinmotorn. Detta sker i Golf med facelift, och medan prestandan för Golf eHybrid förblir oförändrad – fortfarande 204 hästkrafter – kan GTE nu stoltsera med 272 hästkrafter. Samma effekt som de nya PHEV-versionerna av Passat Variant och Tiguan.

Batteriet i de två plug-in hybriderna är ovanligt stort för en kompakt kombi. Det har vuxit till en kapacitet på 19,7 kWh, vilket är tillräckligt för en WLTP-räckvidd på cirka 100 kilometer. Med det nya batteriet följer också 11 kW laddning vid hemmaladdaren (upp från 3,7 kW) och 50 kW snabbladdning.

Det finns ljus i loggan!

Om du trodde att Volkswagen skulle återuppliva Golf-designen med nya idéer och stora förändringar, kommer du att bli mycket besviken. Exteriören har lite mer karaktär med nya stötfångare som har en större målad sektion än de gamla, men också mer betonade linjer.

Strålkastarnas form är också ny, även om det är något du bara kommer att märka om du redan är bekant med Golf 8-designen. En ny generation IQ.Light-strålkastare, VW:s matrix LED-strålkastare, har hittat till de bäst utrustade Golf-modellerna. Och det finns en ny funktion i mitten av fronten: VW-logotypen är nu upplyst med en bakgrundsbelysning, som är tillgänglig om du väljer antingen performance LED-strålkastarna eller IQ.Light-strålkastarna.

Även på andra ställen på Golf har det tillkommit ljus, och här talar vi om ett ställe där det faktiskt behövdes lite ljus. Den kontroversiella touchbaren för luftkonditionering, stolsvärme och mediavolym framför infotainmentskärmen är nu belyst, så att du kan se vad du gör i mörkret. Touchbaren ska också vara mer ergonomiskt utformad.

Det finns också anledning att vara glad över något som borde vara så enkelt som knapparna på ratten. Touchknapparna var den sämsta lösningen som ingen bad om (men som sparar pengar eftersom de är billigare att tillverka), och nu är de borta och de vanliga knapparna är tillbaka.

Hela infotainmentsystemet i den faceliftade Golf 8 är nytt och skärmen är nu mindre integrerad med den digitala instrumenteringen. MIB4 är den senaste generationen av infotainment hos VW, och skärmen är antingen 10,4″ i grundversionen Ready 2 Discover (tidigare 8″) eller 12,9″ i Discover-versionen.

Den gamla menystrukturen, som var förvirrande och inte tillräckligt tillgänglig, har helt skrotats.

Det här är både små och stora förändringar som Volkswagen har gjort i den 8:e generationen Golf. Om det är tillräckligt för att flytta Golf till bättre försäljning, får vi se under de närmaste åren – och det beror också på priserna, som kommer senare. Den faktiska 50-årsdagen är i mars, och introduktionen till återförsäljare kommer också att vara någon gång i vår.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com