Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Osynligt men märkbart facelift för Seat Leon

Seat Leon har nu fått ett facelift med nya motorer och nytt infotainmentsystem. Till skillnad från när tvillingen Cupra Leon fick sin uppdatering syns det dock inte på utsidan.
TEXT Morten B. Bek FOTO PR

Man kan kalla Audi A3, Seat Leon, Skoda Octavia och VW Golf för “De fyra originalen”. De fyra kompakta bilarna från Volkswagen-gruppen var i mitten av 1990-talet de första bilmodellerna som delade de viktigaste komponenterna inom koncernen. Detta sparade pengar, men ledde också till bättre bilar eftersom det fanns flera bilar att sprida den stora investeringen mellan.

A3, Octavia och Golf i de nutida versionerna har redan fått varsitt facelift för att locka fortsätta locka kunder, och detsamma gäller den femte i gruppen, Cupra Leon. Cupra Leon har fått ett facelift som syns – den har nu en helt egen frontdesign och en mer aggressiv karaktär.

En grå bil parkerad framför en modern byggnad.

Seat Leon, som alltså är den ursprungliga Leon, har nu också fått sitt facelift, och det är den enda av de fem uppdaterade bilarna som man verkligen måste titta på med förstoringsglas för att se vad som ändrats. Att det verkligen inte finns mycket att se med blotta ögat kan man gissa redan när man läser pressmeddelandet: ”Leon får också tekniska uppgraderingar av exteriören. Matrix-LED-strålkastare är för första gången ett alternativ.” Det är de enda orden i pressmeddelandet som Seat ägnar åt bilens exteriör.

Till skillnad från Cupra har Seat ingen ny designriktning som Leon kan prydas med. Så Leon från Seat ser i stort sett ut som den har gjort i fyra år. Desto lättare är det då att skilja mellan Cupra Leon och Seat Leon.

Bilens interiör med ratt, infotainmentskärm och växelspak.

Det är insidan som räknas

Det har hänt mer än att man lagt till adaptiva strålkastare. Leon följer naturligtvis de andra kompakta modellerna, och därför finns det ändringar i motorrummet och i kupén. Det finns, naturligtvis, en större skärm. En digital instrumentpanel på 10,25 tum tonar upp sig framför föraren. Något vi lägger större vikt vid är att ett helt nytt infotainmentsystem tillkommit, som gör hantering av sådant som klimatanläggning och sätesvärme enklare än tidigare. Skärmstorleken är nu minst 10,4 tum (tidigare 8,25 tum), och betalar du extra får du en storskärm på 12,9 tum. Det har också tillkommit ljus i touch-listan framför infotainmentsystemet, så man kan se i mörkret om man höjer eller sänker temperatur och volym.

Närbild på bilens digitala instrumentbräda som visar hastighet och musikuppspelning. Bilens infotainmentskärm visar musikuppspelning och navigering.

Leon har i ursprungsversionen körts med en fin trecylindrig bensinmotor med slagvolym på cirka 1 liter. Den motorn finns inte längre i de kompakta modellerna, men i gengäld kan man välja en version av den fyrcylindriga 1,5-litersmotorn som har anspråkslösa 115 hk. Den finns med manuell växellåda utan elektrisk assistans eller med automatisk DSG-växellåda med mildhybridsystem. Versionen med 150 hk fortsätter som förut, och en 2-liters diesel finns för de få trogna dieselkunderna.

Plug-in hybriden är den version av Leon som kommer med de största förändringarna. Den gamla 1,4-litersmotorn är pensionerad, och den nyare 1,5:an är nu sammansatt med en elmotor som inte ändrats. Det har däremot batteriet, som med 19,7 kWh är mycket större än tidigare – och det kan laddas med hela 50 kW, så att även en snabbladdare kan användas. Seat nämner inte räckvidden, men räkna med ett WLTP-värde runt 100-110 kilometer. Seat Leon finns som hatchback med fem dörrar och som kombi med fem dörrar.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com