Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Cupra fräschar upp Formentor och Leon ordentligt

Formentor och Leon har fått helt nya ansikten. Cupra ger modellerna en försmak av framtidens formspråk, gör kupéerna modernare och uppdaterar motorerna.
TEXT Simon Hallenslev FOTO Cupra PR

Medan Seat faller i glömska fortsätter Cupra sin snabba frammarsch i Europa. Under årets tre första månader slog Cupra sina egna tidigare försäljningsrekord med över 56 000 bilar på de europeiska vägarna. Cupra Formentor banar väg för denna framgång och har även sålt bra som en bensindriven SUV. Men den börjar bli till åren, och eftersom den officiella lanseringen skedde för över tre år sedan är det hög tid för en uppdatering. Nu får den en sådan!

Tillsammans med Cupra Leon får Formentor en större uppdatering, med uppdaterade drivlinor, modernare hytter och uppfräschad design som följer Cupras framtida riktning. Vi tar en närmare titt på de uppdaterade Cupra Formentor och Cupra Leon.

bil vid berg i skymning

Uppfräschad Formentor

Det är en drastisk uppfräschning eftersom Formentor får en helt ny look. Åtminstone framifrån. Det nya formspråket dikterar en ny front, som Cupra kallar hajnos. Detta resulterar i en distinkt annorlunda grill som flankeras av nya, triangulära matrix LED-strålkastare. Den bronsfärgade Cupra-logotypen är nu placerad ovanför grillen i stället för på.

Bakifrån ser Formentor mer ut som sig själv. Den största skillnaden är LED-strålkastaren, som nu innehåller logotypen så att den lyser upp. Det finns också en ny bakre stötfångare med diffusor som syftar till att få Formentor att se bredare ut.

ratt och vindruta

På insidan hittar du en ny 12,9-tums infotainmentskärm, som är större än den 12-tumsskärm du fick före faceliftet. Det är ingen jätteförändring, men den stora nyheten ligger i infotainmentsystemet, som är helt nytt och enligt Cupra mer intuitivt. Tyvärr finns det fortfarande touchknappar för temperatur- och volymreglage under skärmen, men de är nu upplysta så att du kan se vad du gör.

På prylfronten får Formentor trådlös Apple CarPlay och Android Auto samt trådlös smartphone-laddning med upp till 15 watt. Ett Sennheiser-utvecklat ljudsystem med 12 högtalare kommer också att finnas tillgängligt för nya Formentor när den landar.

Lillebror Leon

Uppdateringen av Cupra Leon innehåller samma saker som Formentor: hajnos, triangulära matrix LED-strålkastare och en upplyst logotyp på bakluckan. De båda liknar nu den kommande Cupra Tavascan och är i linje med framtidens formspråk.

Cupra Leon

Hybrid eller driftläge?

Uppdateringen av Cupra Formentor och Cupra Leon omfattar också en uppdatering av drivlinan. Det innebär ett urval av bensin-, mildhybrid- och plug-in-hybridvarianter av båda.

För dem med lugnt temperament finns det en instegsvariant med en 1,5-litersmotor på 150 hk och en 2-litersvariant på 204 hk, där den senare får både DSG-växellåda och fyrhjulsdrift. För de mer aggressiva typerna kommer Formentor i ytterligare två VZ-varianter. Den kraftfullare av de två har fått en ny bensinmotor med 333 hk och fyrhjulsdrift med torque vectoring för Drift Mode och optimering för bankörning. Den svagare varianten får 265 hk på framhjulen.

bilratt framsäten

Vill man ha eldrift finns en eTSI mildhybrid som använder samma motor som instegsvarianten med 150 hk och lite 48V-assistans. Plug-in-hybridvarianterna finns med antingen 204 hk eller 272 hk och använder ett nytt batteri som har vuxit till 19,7 kWh. Det ger mer än 100 km räckvidd på el och möjlighet till DC-laddning på upp till 50 kW.

Ungefär samma sak kan sägas om Cupra Leon. Den enda skillnaden i motor och drivlinor ligger i de smidiga VZ-varianterna. Endast Cupra Leon som kombi är tillgänglig med hela 333 hästkrafters motor och körläge. Hatchback-varianten får nöja sig med 265 hk på framhjulen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com