Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Cupra Tavascan är mer än en spansk VW ID.5

Vi tog en provtur i Cupras nya modell som lanseras 2024

Tavascan är namnet på den nya gyllene fågeln från spanska Cupra, och även om plattformen är från ID.5 har de djärva spanjorerna fått lov att utöva sin egen magi. Vi tar en första titt på Cupra Tavascan.

Vår provförare blev inbjuden till Berlin av Cupra Danmark.

Text och omslag: Simon Petry Hallenslev
Foton: Cupra PR

VW ID.4 och ID.5, Skoda Enyaq och Audi Q4 e-tron har fått en fräck spansk syster.

Namnet är Cupra Tavascan, och även om den delar MEB-plattformen med sina tre välkända och bästsäljande syskon har spanjoren mer att erbjuda. De har inte bara haft katalansk input i designprocessen, utan tekniken skiljer sig också från sina systrar.

Design och storlek
Även om designen på Cupra Tavascan är något nedtonad för produktion är den fortfarande inspirerad av konceptbilen som presenterades på Frankfurt Motor Show 2019. När den nu är redo för produktion på den nedlagda flygplatsen Tempelhof kan man se likheterna med VW ID.5.

Precis som när man jämför Cupra Born med VW ID.3 är det fronten som är särskilt utmärkande på Tavascan. Grillen sitter lågt och är omgiven av en uppsättning skarpa LED-strålkastare med tre lysande trianglar i varje och en Cupra-logotyp. Motorhuven har fler veck och ett mer temperamentsfullt utseende jämfört med sina VW-systrar.

I profil är det mest uppenbart att det finns en antydan till VW ID.5 undertill, med en skrymmande C-stolpe som dominerar. Det är också svårt att missa att både dörrspeglar och dörrhandtag kommer direkt från systern. Bakpartiet är å andra sidan lika distinkt som framsidan, med en stor diffusor, en upplyst Cupra-logotyp och högt monterade LED-bakljus som förenas i en ljusremsa.

Cupra Tavascan är längre, bredare och lägre än den tidigare nämnda ID.5. Den första spanska crossovern på vägen mäter 464 cm i längd, 186 cm i bredd och 159 cm i höjd, medan hjulbasen är 276 cm.

Kraftigare motorer
Plattformen och batteriet i Tavascan må vara direkt hämtade från VW ID.5 – men motorerna är kraftfullare och lånade från annat håll. Cupra Tavascan kommer att ha 281 hk och 545 Nm i den bakhjulsdrivna versionen och 335 hk och 679 Nm i den fyrhjulsdrivna versionen. Motorerna delas med den kommande VW ID.7.

I den fyrhjulsdrivna versionen, som kallas Cupra Tavascan VZ, producerar motorn på bakaxeln 545 Nm, medan framaxeln bidrar med 134 Nm. Tillsammans räcker det för att få bilen från 0 till 100 km/h på 5,6 sekunder, vilket är en knapp sekund snabbare än ID.5 GTX.

Förutom att Cupra Tavascans motorer är något kraftfullare är de också effektivare. Med samma batteri på 77 kWh som ID.5 klarar Tavascan 550 km på en enda laddning som bakhjulsdriven och 520 km som fyrhjulsdriven. Det är 18 respektive 10 kilometer mer än motsvarande ID.5.

Stor skärm
Det första du lägger märke till när du tittar in i kupén i Cupra Tavascan är 15-tumsskärmen, den största som Cupra hittills har monterat i en bil. Skärmlisterna är också hämtade från VW ID.7, precis som motorerna.

Designen i kupén följer det spanska temperamentet. Det finns en väldigt iögonfallande mittkonsol som smälter samman med instrumentbrädan. Det finns också eleganta luftmunstycken och naturligtvis massor av brons, som Cupra själv säger är avsett att framhäva hyttens designdetaljer.

Den gyllene fågelns födelsedagsfirande
I samband med elmotorloppet Formula E, som Cupra deltar i, planeras ett stort firande på Berlin Tempelhof. Förutom lanseringen av Tavascan firar den spanska Cupra också sin femårsdag.

Med över 150 000 sålda bilar under 2022 är Cupra Europas snabbast växande bilmärke.

Formentor, märkets första specialtillverkade modell, har gjort det största jobbet och står för 100 000 av de 150 000 sålda bilarna. Cupra Tavascan är tänkt att vara Formentors efterföljare, ta nästa steg i märkets elektrifiering och karaktärisera märkets designspråk.

Förväntningarna är med andra ord höga på Tavascan, som kommer att lanseras 2024, och 50 000 bilar förväntas säljas under det första året.

Prissättningen har ännu inte tillkännagivits, men med örat mot marken vid det tyska evenemanget skulle det vara en överraskning om Cupra Tavascan inte följer VW ID.5:s prissättning ganska nära. Vi ser fram emot att se spanjoren på svenska vägar nästa år!

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com