Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nu är Audi A3 också en crossover

2024 års facelift för Audi A3 blir ett lyft i dubbel bemärkelse. Bilen, som får namnet A3 Allstreet, höjs nämligen några centimeter över marken och får en en crossover-look.
TEXT Morten Bek FOTO PR

Det finns en version av Audi A1 som är lyft högre över vägen och har svart plast på skärmkanterna och längs sidan. Det är A1 Allstreet, tidigare känd som A1 Citycarver. Därför är den nya A3 Allstreet inte helt tagen ur luften. Det nyligen presenterade faceliftet av A3-familjen introducerar en crossover-liknande version av A3, eftersom A1 Allstreet till viss grad har blivit en framgång.

Den fjärde och senaste generationen A3 fyller fyra år i år, och faceliftet är därför väntat. Det sammanfaller också perfekt med det faktum att de relaterade modellerna från Skoda och VW, det vill säga Octavia och Golf, fick facelift tidigare i år. Det enda som saknas är en uppgradering av Seat/Cupra Leon, men det kommer nog inte dröja länge innan det sker.

En svar och en gul audi a3

A3 Allstreet rullar tre centimeter högre över marken

Allstreet-uppdateringen av A3 ger en föraning om vad man får med en av Audis Q-modeller. Den upphöjda kombimodellen är totalt tre centimeter högre än en vanlig A3, och det är en kombination av 1,5 cm högre fjädring och större hjul som gör att den står högre. Runt om är det omålad svart plast (Manhattan Grey på stötfångarna), så att stötfångarkanterna, sidotrösklarna och stötfångarna är täckta.

För att matcha köregenskaperna med den förändrade tyngdpunkten har A3 Allstreet en modifierad fjädring, med stötdämpare och fjädrar som kalibrerats annorlunda. Samma sak kan sägas om bilens grill: den är större än på den vanliga A3 och sträcker sig längre upp mot motorhuven. För att höja A3 Allstreet lite mer, och för att uppfylla alla crossover-kraven, har bilen takräcken som standard.

ratt och instrumentpanel i en audi a3 svart audi a3 bakifrån

Bestäm utformningen av LED-varselljusen

Standardversionerna av A3 kombi och A3 sedan har fått ett nytt utseende med en ny grill som är bredare och inte alls lika hög som tidigare. Avståndet mellan grillens topp och motorhuven är större, vilket syns tydligt på det förnyade Audi-emblemet som sitter mellan den övre panelen och grillen.

Strålkastarna är en historia i sig. På A3 är designen på LED-varselljusen som är integrerade i strålkastarna inte fast. I infotainmentsystemet kan du välja mellan fyra ”ljussignaturer”, vilket innebär att de 24 LED-pixlarna i toppen av strålkastarna kan ändra mönster, eftersom inte alla behöver vara påslagna samtidigt.

Du måste titta noga för att se förändringar i A3:s interiör, men det finns en hel del enligt Audi själva. Två olika tyginlägg på instrumentpanelen, omdesignade luftmunstycken och växelväljare, och stämningsbelysningen har gjorts mer festlig. Det, tillsammans med det främre armstödet, har gjorts till standardutrustning.

röd audi a3

Vid introduktionen senare i vår kommer A3 Allstreet finnas tillgänglig med två olika motorer: 35 TFSI är bensinversionen med en 1,5-litersmotor med 150 hk, och 35 TDI är en 2-litersdiesel med 150 hk. Fler motorer, inklusive en plug-in hybrid, kommer att introduceras 2024, och toppmodellerna S3 och RS3 kommer också få facelift. I synnerhet S3 kommer att få en betydande uppgradering för att göra den mer dynamisk.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com