Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: Innan Audi A6 Avant blir eldriven

Den är stor, den är lyxig, och den är dyr. Den lilla uppdateringen som Audi har gett A6-familjen känns precis så – liten. Kanske för att pengarna har gått till den kommande eldrivna A6 E-Tron.

TEXT OCH FOTO Morten B. Bek

Det är lite förvirring i rösten hos den trevliga försäljaren hos Audi. Jag har åkt norrut för att låna en A6 Avant utrustad med en dieselmotor, vilket jag inser väcker en fråga hos försäljaren. Jag är dock förberedd, så jag svarar själv på frågan innan den kommer: “jag kommer att testa en stor dieselbil, eftersom den fortfarande är oumbärlig för vissa förare. För de tjänstebilsförare som fortfarande har friheten att välja diesel eftersom de kör många, många tusen kilometer per år är elbilen fortfarande ett lika bra alternativ till diesel som tåget är.”

A6 Avant 40 TDI Prestige är en kombibil i stort format med en ganska blygsam 2-liters dieselmotor, framhjulsdrift och inget flashigt eller utmärkande. Bilen är så blygsam som en A6 Avant kan bli. Jag drar i handtaget, men bilen låses inte upp. Den har inte nyckellös upplåsning, men det finns tillgängligt. Framstolarna är manuellt justerbara och klädseln är mycket germansk: tätt vävd, svart som jorden och redo för tusentals kilometer.

Svart Audi a6 avant sedd från sidan
En av de bästa med fyra cylindrar

Facelift? Ja, jag kan se det, men om jag deltar i ett quiz om A6s facelift, är jag ute efter första omgången. Det är tydligt att grillen har fått nytt utseende med tredimensionella block (istället för kromade ränder), och även stötfångaren är uppdaterad. Det har hänt mer, men det är så blygsamt jämfört med vad Audi gav A4-familjen, där karosspaneler böjdes på nya sätt. A6 fick inga nya former och jag undrar om pengarna sparades så att Audi kunde använda dem för den nya elektriska A6 E-Tron, som jag förväntar mig att vi kommer att se för första gången senare under 2024.

Få av A6-tjänstebilarna har sex cylindrar eller den mycket dyra läderklädseln. Det vanliga är, eller rättare sagt var, en beställning med fyra cylindrar och vad Audi har tvingats erbjuda som standardutrustning. Du får lite mer 2024 än du gjorde tidigare – digital instrumentering och parkeringsassistent är åtminstone standard.

Den kylda 204 hk dieselmotorn startar med ett ryck och skakar sig till liv. Det chockar mig inte, och den behöver tid för att värmas upp, så jag ut på motorvägen. Med värmen blir dieselmotorn civiliserad och mjuk, och ingen fyrcylindrig diesel från BMW och Mercedes är så kultiverad. Dieselmotorn samspelar bättre med den automatiska dubbelkopplingsväxellådan än jag har upplevt tidigare, vilket är fantastiskt, men kommer sent med i relation till motorns storhetstid.

.

Vinden hotar den stora kombin

Det stormar på kusten, och min förväntan om ett stabilt godståg på motorvägen levs inte upp av den stora kombin från Audi. Är det vinterdäcken, eller är A6 Avant verkligen sådan att den snabbt kan knuffas från sida till sida, så att jag måste styra, styra och styra lite till? Jag är också besviken över hur mycket vindbrus Audi släpper in i kupén. Som om detta var en Q2 för 320.000 kronor och inte en av de finare modellerna.

Vad A6 Avant saknar i riktningsstabilitet i blåsiga förhållanden, tar den igen i fjädringskomfort och styrning när det inte är så blåsigt. Fjädringen är neutral, stram men ändå förlåtande, och när den testas känns det som om karossen är en stor, solid bit metall. A6 Avant har en soliditet som är ovanlig. Många, många delar och fogar måste passa perfekt för att detta ska vara möjligt.

Det slår mig varje gång jag provkör en bil som inte är eldriven, hur lätta bilar med förbränningsmotorer kan vara. Här har vi en stor kombi med en tung dieselmotor och automatlåda, men den väger 365 kilo mindre än Q4 E-Tron 45. 204 hästkrafter och 400 Nm ur en dieselmotor är därför allt A6 Avant behöver. I alla fall om du glömmer att den finns tillgänglig med en 3-liters V6-diesel med 286 hästkrafter. Det är bäst att du gör det, för den är tyvärr mycket dyrare.

Inte heller för Audi står tiden stilla

A6 är den äldsta av den klassiska trion från Tyskland. BMW 5-serien och Mercedes E-klass är de andra två, och de är mer än bara lite yngre. De är nya och fräscha och båda kommer som nya modeller 2023. A6 fyller sex år den här månaden, och faceliftet är så litet att det inte har någon större betydelse.

Det är inte dieselmotorn, designen eller köregenskaperna som avslöjar A6 ålder. Det här är tre starka punkter för A6 och A6 Avant, och det är egenskaper som har tjänat den väl sedan 2018. Ett av problemen är att plug-in hybriderna har ett mycket mindre batteri än det mycket stora som Mercedes har klämt in i den nya E-klassen, vilket gör att den kan köras över 100 kilometer på el. A6 Avant stannar mycket tidigare med sina 65 kilometer.

Efter sex år saknar A6-interiören helt enkelt den wow-faktor som krävs för att övertyga och förvåna. Skärmarna är små, och även om den nedre skärmen i mittkonsolen för luftkonditionering, sätesvärme, elektrisk bakruta, navigationssystemet och några andra saker aldrig har varit bekväma i sig, är den nu utdaterad nu när vi befinner oss i 2024.

Nästa A6 Avant är eldriven och jag är säker på att den kommer att bli vacker, mycket modernare i kupén än den gamla och en drömbil. Men även om den tar över A6-namnet är de inte redo att ge upp sin kombibil med förbränningsmotor. Den kommer att återuppstå som A7 Avant, så BMW och Mercedes kommer inte att kunna behålla den viktiga, men också krympande, delen av marknaden för sig själva.

SPECIFIKATIONER

Audi A6 Avant 40 TDI Prestige
Motor: R4, 1 968 cm3
Effekt: 204 hk/400 Nm
0-100 km/h: 8,1 sekunder
Topphastighet : 241 km/h
Bränsleförbrukning: 17,9 km/lCO2-utsläpp: 148 gram/km
Mått (L/V/H): 494/189/145 cm
Egenvikt: 1 780 kilo
Dragvikt: 2.000 kilo
Bagageutrymme: 565-1 680 liter

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com