Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya detaljer om Ferraris kommande sportbilsmodell

Har kodnamnet F171

Större
Stäng
  • SF90 Stradale
    SF90 Stradale. Foto: Ferrari
  • SF90 Stradale. Foto: Ferrari

Senare i år kommer den italienska sportbilstillverkaren Ferrari släppa en ny modell, och nu har det sipprat fram detaljer om drivlinan, en Ferrari med mittmotor.

2022 ska hybrider stå för 60 procent av Ferraris försäljning, men för tillfället har de endast en hybrid i sitt modellutbud, SF90 Stradale. 

Två modeller kommer presenteras de kommande månaderna, en ny supersportbil med en mittmotor, F171, samt suven Purosangue (som kommer vara mer lik en Audi A6 Allroad i sin designfilosofi, än en Q5). De två modellerna skulle tillsammans kunna sälja mer än 15 000 fordon per år.

Enligt brittiska Car Magazine, kommer F171 ha en hybrid-drivlina. Den kommer ha en treliters V6-motor med dubbelturbo, men det verkar som att motorn även kan placeras i Purosangue. Dock kommer även V8-motorerna leva vidare i Ferrari Roma, och med en extra knuff från hybridsystem, kan den generera i närheten av 1 000 hästkrafter, i modeller såsom SF90 Stradale. Dessutom kan en version som genererar 750 hästkrafter vara aktuell, med en elmotor som sitter på framaxeln.

LÄS MER: En Ferrari som renodlad elbil?

I fallet med F171 så kommer Ferrari sikta på ett pris runt 200 000 pund (ca 2,3 miljoner svenska kronor). Motorn kommer kopplas samman med ett hybridsystem för att extra skjuts, ge bättre vridmoment och motverka lagg. Den kommer ha en enda elmotor, som är placeras i linje med vevaxeln, men på andra sidan av kopplingen, och kan ge en räckvidd på upp emot 24 till 32 kilometer på ren el. 

Anledningen till att de använder en V6-motor, istället för en V8, är att med färre cylindrar, är motorn lättare, kortare och effektivare än en V8, med tanke på att hybridsystemet ger extra vikt, och med elmotorn tenderar hjulbasen att bli längre. Tittar man på effekten, så har systemet en effekt på cirka 700 hästkrafter, med elmotorn som ger cirka 110 hästkrafter, och V6:an på cirka 590, men uppgifterna har inte bekräftats av Ferrari själva. En mula har redan varit ute och testat i, och runt Maranello, samt även i Skandinavien.

Tittar man på utseendet, så kommer F171 använda sig av en arkitektur med mycket aluminium, men i flera material, och den kommer ligga till grund för alla Ferraris framtida modeller. Lättviktschassit kommer antagligen ha en kortare hjulbas än F8, vilket hjälper till att kompensera för den extra vikten från hybridsystemet.

För att V6-motorn ska vara lika enkel och rolig att köra som V8:an, kommer nästa generationens elektroniska förarhjälpmedel finnas. Antisladd, intuitiv, men snabb styrning, och bra integrerad kraft från hybridsystemet kommer hjälpa F171 att motverka sladdar. 

LÄS ÄVEN: Rykte: Ferraris första elbil blir en suv

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com