Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Priserna på sportbilar sjunker

Priserna sjönk med 0,8 procent på de tre största marknaderna i Europa

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Priserna på sportbilar har på senare år störtdykt och det har sina förklaringar.

Försäljningen av sportbilar ökade med sju procent 2020 jämfört med året innan. Men med undantag för Ferrari, så minskade försäljningsantalet, och priserna sjönk med 0,8 procent på de tre största marknaderna i Europa; Storbritannien, Tyskland och Schweiz, rapporterar Autocar.

Det intressanta är att, sportbilar som kostade mindre än 200 000 pund (2,3 miljoner svenska kronor) sålde ganska bra i Storbritannien 2020, trots pandemin. Men realiteten är att det finns för många sportbilstillverkare som producerar för många bilar, vilket pressar ned priserna och även efterfrågan. 

– Alla tillverkare konkurrerar med varandra, så det finns en McLaren Elva, Aston Martin Steedster, Ferrari SP1 och SP2. Jag vet inte vilka som ska köpa alla bilar, säger Edward Lovett, grundare av auktionssajten Collecting Cars. 

Även om efterfrågan på ”vanliga” sportbilar minskar, så lockar fortfarande exklusiva bilar, exempelvis Bentley Pikes Peak Continental GT, som enbart har tillverkats i tre exemplar, om den ska vara högerstyrd.

Trots att människor fortfarande är villiga att lägga ut stora summor på exklusiva modeller, så har priserna på begagnade sportbilar minskat med 25 till 30 procent sedan 2016, och så även för nyare modeller. Enligt en bilåterförsäljare så minskade priset på en Ferrari 812 Superfast 2018, från 425 000 pund (4,9 miljoner kronor) som ny, till att säljas för någon vecka sedan med 2 000 miles på mätarställningen, för 220 000 pund (2,5 miljoner kronor). 

LÄS MER: Döde “Fast & Furious”-stjärnans bil såld på auktion för miljonbelopp

Men minskade priser betyder samtidigt något positivt för de som vill köpa en bil som man kan köra på bana. En Porsche 911 GT3, eller GT3 RS kan vara bra, eftersom värdet har minskat betydligt, och det beror antagligen på att få har kunnat använda dem som man velat under 2020.

– Jag tycker att det är för enkelt att skylla på pandemin. Ja, det kommer ha betydelse för värdet på vissa lyxigare bilar, eftersom om du kör en bil som är värd 300 000 pund (3,5 miljoner kronor, reds anm), äger du antagligen ett företag med många anställda, där man varit tvungna att bli permitterade eller säga upp dem. Är det lämpligt att köra runt i en flashig Ferrari, trots detta? Antagligen inte, säger Edward Lovett. 

En annan trend som framkommit, är att suvarna är ett direkt hot mot sportbilarna. Felipe Munoz, analytiker på Jato Dynamics, menar att modeller såsom Lamborghini Urus är en sådan. De har blivit attraktiva tack vare deras delade personligheter, snabb men ändå relativt praktisk. Rika köpare har blivit mindre besatta av att ha en avancerad superbil, men de vill ha en bil som betyder något för dem, eller är lätta att njuta av. 

Det kan även förklara att bilar från 1980-talet, exempelvis Aston Matin Cygnet, för närvarande har ett cirkapris på 30 000 pund (345 000 kronor). 

En sak är säker, tiden är över för spekulanternas och de som vill göra en lätt vinst, åtminstone för tillfället. 

LÄS ÄVEN: Här är Koenigseggs drömbil – i rent guld och kolfiber

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com