Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya McLaren Artura – sportbilen utan backväxel

Gör 0-100 km/h på tre sekunder

Större
Stäng
 • McLaren Artura
  Foto: McLaren
 • McLaren Artura
  Foto: McLaren
 • McLaren Artura
  Foto: McLaren
 • Foto: McLaren
 • Foto: McLaren
 • Foto: McLaren
 • Foto: McLaren
 • Foto: McLaren
 • Foto: McLaren

McLaren har lanserat sin värsting Artura. Det är sportbilstillverkarens första serieproducerade högpresterande hybrid. 0-100 km/h går på tre sekunder, men den saknar backväxel. 

Det har länge surrats om McLarens kommande bil, och nu har de till slut lanserat den. McLaren Artura. Modellen blir den brittiska sportbilstillverkarens första serietillverkade högpresterande hybrid. 

Den har en turboladdad, treliters V6-motor, som i sig självt producerar 577 hästkrafter (430 kW) och har ett vridmoment på 584 Nm. Elmotorn lägger till 94 hästkrafter och 225 Nm, vilket ger en systemeffekt på 671 hästkrafter och 804 Nm i vridmoment. 

Det innebär att 0-100 km/h går på tre snabba sekunder, två tiondelar långsammare än McLaren P1. Artura har en topphastighet som är begränsad till 330 km/h. Drivlinan är hopkopplad med en ny, åttaväxlad dubbelkopplingslåda. Den har faktiskt ingen backväxel, utan elmotorn fixar bilens backning.

Elmotorn använder ett batteripaket som består av fem litium-moduler och har en sammanlagd kapacitet på 7,4 kWh. På ren el har Aratura en räckvidd på 30 kilometer. Med en standardladdare, kan man ladda batteriet upp till 80 procent på 2,5 timmar. 

LÄS MER: GMA T.50 är vår tids McLaren F1

Artura är första modellen som har McLarens nya McLaren Carbon Lightweight Architecture (MCLA). Plattformen har specifikt designats för att bygga hybriddrivlinor som denna, med formad aluminium och kolfiber som möjliggör designen,  samtidigt som vikten hålls nere. Allt som allt väger bilen 1 496 kilo. Hybridkomponenterna väger totalt 130 kilo, medan elmotorn väger 15,4 kilo. Själva förbränningsmotorn väger 160 kilo, vilket är 50 kilo lättare än den tidigare V8-motorn.

Den nya arkitekturen gör att McLaren kan integrera ett antal förarhjälpmedel för första gången. Som standard på Artura finns adaptiv farthållare, helljusassistans, vägskyltsigenkänning, och avåkningsvarnare. Dessutom får den Over the Air-uppdateringar. Modellen är dessutom den första som får McLarens nya infotainmentsystem, inklusive en pekskärm i HD, Apple Carplay och Android Auto, samt en ny telemetrimjukvara som kan användas på banan. Den har även en driftkontrollfunktion. McLaren säger att funktionen enbart ska användas när man kör runt på en racingbana. 

Så, vad kostar en McLaren Artura? Har du 185 500 pund över (cirka 2,1 miljoner svenska kronor) får du basversionen. Som standard ingår då elektriskt justerbara säten, spegelfunktion för din smartphone, backspeglar som kan fällas ihop och värmas upp, samt Homelink. 

Utöver basverisonen finns tre olika versioner som kunderna kan välja mellan: Performance, Techlyx och Vision. De första bilarna levereras till kunderna det tredje kvartalet i år. 

LÄS ÄVEN: McLaren Speedtail: ”Som att köra ett stridsflygplan”

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com