Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

GMA T.50 är vår tids McLaren F1

Gordon Murray presenterar sin nya superbil

Större
Stäng
 • Fläktmotorn fyller flera funktioner i T.50.
  Fläktmotorn fyller flera funktioner i T.50.
 • 100 exemplar ska produceras - två tredjedelar är redan sålda.
  100 exemplar ska produceras - två tredjedelar är redan sålda.
 • Gordon Murray med sin GMA T.50
  Gordon Murray med sin GMA T.50
 • Fläktmotorn fyller flera funktioner i T.50.
 • 100 exemplar ska produceras - två tredjedelar är redan sålda.
 • Gordon Murray med sin GMA T.50
 • Fläktmotorn fyller flera funktioner i T.50.
 • 100 exemplar ska produceras - två tredjedelar är redan sålda.
 • Gordon Murray med sin GMA T.50

Han skapade McLaren F1 – en av världens mest legendariska bilar.
30 år senare kommer Gordon Murray med sin nya supersportsbil.
GMA T.50 kan mycket väl bli en framtida klassiker den också.

Den legendariske före detta F1-designern Gordon Murray, 74, har gjort det igen.

Hans nya skapelse heter GMA T.50. Det må kanske låta som namnet på en eltandborste. Men vid varvstoppet på 12.000 rpm lär den låta som något annat. Möjligtvis kommer tänderna att vibrera lika mycket. Nåväl.

Bilderna ovan talar sitt tydliga språk. Det är en smått unik maskin han har skapat. Bilen har en 3,9-liters V12:a från Cosworth som producerar 663 hästkrafter och har ett vridmoment på 467 Nm. Låt inte heller skenet bedra. Murray har lagt mycket vikt vid vikten och bilen väger bara 986 kilo.

Hur snabbt den gör till exempel 0-100 km/h vet vi inte än. Men över 600 hästkrafter på under ett ton bådar förstås gott för den bakhjulsdrivna, sexväxlade manuella besten.

Gordon Murray i sin nya skapelse.

– Att jaga toppfart lägger bara på vikt, framför allt med starkare och starkare motorer vilket ökar kraven på större och tyngre komponenter. Vi gör på ett annorlunda sätt, säger Gordon Murray.

Murray säger också att köregenskaperna är utmärkta och att den är ”bättre än någon annan supersportbil som har byggts”, enligt hans egen mening. I högre farter försvinner servostyrningen, som bara är på i lägre hastigheter. I pressmeddelandet tillägger han även att bilen har världens lättaste V12:a som någonsin funnits i en produktionsbil. Bara en sån sak.

Tre passagerare ryms i 4,3 meter långa T.50. Föraren sitter på en framskjuten stol i mitten och passagerarstolarna är placerade på var sida om föraren. Bilen är också förvånansvärt rymlig: Den ska rymma 30 liter bagage i kupén och 200 liter i bagageutrymmet, om vardera sida av motorn.

Det, tillsammans med infotainmentsystemet med Apple Carplay/Android Auto och de tio högtalare, visar tydligt Murrays version. T.50 ska köras och användas. Inte är det någon trofé att visa upp på utställningar inte.

Fläktmotorn.

Allt detta är imponerande. Men egentligen är det bilens baksida som främst bör lyftas fram. Den stora fläktmotorn är svår att missa. Dess syfte är att trycka ner kraften från motorn i marken. Av den anledningen behövs inga stora spoilers eller något annat som lägger på onödiga siffror på vågen. Fläkten har dessutom ett boostläge som ökar effekten till 700 hästar och sänker luftmotståndet ytterligare.

Med start i januari 2022 ska de blott 100 exemplaren av T.50 byggas. Två tredjedelar är redan sålda. Prislappen ligger någonstans omkring 30 miljoner kronor.

Enligt Murray själv är det troligen hans sista analoga superbil. Vem vet vad det betyder. Kanske ligger han inne med elektriska framtidsplaner? Men fram till dess frossar vi vidare på GMA T.50.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com