Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Superbilen som suger - på riktigt

Förbjudna sugfläkten som vann Formel1 i Sverige gör comeback

Legendariska F1-konstruktören Gordon Murray är på väg att släppa sin egen superbil. Bilen blir en uppföljare på McLaren F1 – med den omtalade sugfläkten från Brabhams F1-bil. Niki Lauda vann Sveriges GP på Anderstorp 1978 innan fläkten förbjöds.

Formel 1- och McLaren konstruktören Gordon Murray, GMA, är snart klar med sin egen superbil med namnet T.50. Den finns redan – i alla fall på papperet. Bilen kommer att få en V12:a från Cosworth som utvecklats speciellt för GMA. Motorn är på på 3 980 cm3, och blir den gatmotor som kan varva mest, någonsin. Bilen ger på 650 hk vid hela 12100 varv. .

Bilen har låg vikt, så även om effekten inte är i närheten av till exempel Koenigsegg kommer det att gå undan i kurvorna. Bilen väger inte mer än 980 kg. Inga accelerationstider eller toppfarter är ännu släppta, men räkna med att det är i yppersta superbilsklass.

Men Gordon Murray är noga med att poängtera att bilens främsta prioritet inte är en hög toppfart.

– Vi ska ha den renaste och mest tillfredsställande körupplevelsen någonsin, säger han.

Förutom som konstruktör av Formel 1-bilar är Gordon Murray känd som hjärnan bakom superbilen McLaren F1. Hans nya bil sägs bli en modern efterträdare och får samma konfiguration med tre säten.

Men det verkligt innovativa med GMA T.50 är aerodynamiken. Bilen tar tillbaka fläkten som förbjöds i Formel1-bilar på 1970-talet. Den kommer bokstavligen att suga fast bilen i marken och ge den extremt bra vägenskaper.

Gordon Murray var hjärnan bakom ”fläktbilen” Brabham BT46B 1978 som stoppades efter bara två Grand Prix-lopp då bilen var för överlägsen. Bland annat vann Niki Lauda Sveriges Grand Prix på Anderstorp 1978 innan bilen stoppades av Brabham själva.

Även prislappen får sägas vara extrem. 2,3 miljoner euro innan skatter och avgifter. Så räkna med någonstans över 25 miljoner kronor på gatan i Sverige. Endast 100 exemplar ska byggas.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com